Prosvetni glasnik

1ГРИКАЗИ И ОЦЕНВ

1049

иоказује директора у свима његовим односима, иочевши од његова доласка у месхо службовања. Кад бп допустили нростор и време, довољно би било навести само сва нитања, о којима се редом говори у нојединим одседима, |На "да се види обиље нредмета, мисли и подстицаја. А све се то чита лепо, лако, са уживањем. Нека нам је донуштено навести овде пишчеве речи, којим завршује своју ноучну и занимл,иву књ«гу о директору. „Ти нећеш. надам се, рећи, да је слика директора, како сам је нацртао овде у овом последњем одсеку и у говору о његовим ноједипим службеним односима, непостижан идеал. Не. доиста не. Ја сам само нацртао, шта се може очекивати од једнога племенитог човека на овом положају. Ја на пр. нисам тражно, да он буде и знатан научник и писац, који науку даље унанређује, што је по неки директор ицак био; нисам тражио, да раСполаже необичним, јако развијеним говорничким даром, којим је инак по неки и раснолагао; нисам тражио ни то, да он има и да делом покаже друге сјајне умне дарове н характерне особине. Не, слику коју сам ја нацртао, може човек собом представити и остварити... Али ако би ти у срцу носио п нред очима имао у неким цртама другачију слику днректора, а врло много друкчија неће бити, — онда иди са „својим идеалом". као што вели Шилер : „Кешег 8в1 §1е1сћ с1еш ап(1егп, с1осћ §1е1сћ зе! је<1ег <1ет Нбсћб1;еи! „\У1е (1аз 2и тасћеп? Ез зе1 јес1ег уо11епс1е(; 1п 81сћ!" Још једном нека је ијтонлнје препоручен Лајхтенбергеров „Бег 8сћи1сИгек(;ог" као и његов „Уас1етепсит 1иг јип§е Т.ећгег." Београд. М. Ј. II.

ЈАВНА ЗАХВАЛ.НОСТ

Г. Драгчћ СамуровиК, трговад и народни цосланик, са госиођом Милом уиисао је свога рано премииулог сина Спасоја Самуровика бив. учен. IV разреда шабачке гимназије, за члана добротвора »Добротворног Фонда« шабачке гимназије са улогом од 200 динара у злату. Уирава Добротворног Фоида и овим иутем изјављује своју захвалност.

„Просветни гласник" излази у месечним свескама од 6 и више табака, на велшој осмиии. — Стаје годишње: за Србију 12 дин., за друге земље 15 дии. у злату (фрапака). — Претилата се шаље Уирави Државне Штамиарије краљевине Србије у Београду. — Рукоииси се шаљу у уредништву (Министарство Просвете и Црквених Послова у Београду). Они се, на захтев иисца, вра&ају.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИЕ Др. МИЛ- Н- ЈОВННОВИЋ Ш1АЈША ДЕЛИГРАДСЕА УД. 9. ДРЖ&ВЈ1А ШТДМПДРИЈД