Prosvetni glasnik

20

Просветни Гласник

добије највећи број часова недељно, колико је предвиђено и за остале наставнике-це основ. школа. По срезовима ће се приликом овог новог размештаја вероучитеља, који ће важити за 1927./8. школ. годину, узимати у обзир и две школе у једној или у две школске општине, ако је растојање између двеју школа такво да би вероучитељ могао лако обавити своју службу пре подне у једној, а после подне у другој суседној школи. Заступа Министра Просвете, Министар Финансија, Д-р Б. Марковић, с. р.

П .Бр. 350

12.-1-1927. год. Препорука за куповину срећака инвалидске лу трије.

8. По одобрењу Мин. Пољопривреде и Вода и препоруци Мин. Савета, Инвалидска Задруга. у Београду приредиће на дан 6. марта 1927. год. вучење велике анвалидске лутрије. Како је приход од поменутих лутрија намењен за привредно јачање и помагање инвалида и породица палих ратника, Мин. Просвете препоручује свима средњим и стручним школама да сваки разред тих школа узме по једну срећку инвалидске лутрије, или бар свака школа да узме две до три срећке. Куповином ових срећака школска омладина ће документовати своју захвалност према онима, који су остали осакаћени у верном извршивању своје дужности према домовини. Цена појединој срећци је 30 Дин. Инвалидска Задруга доставиће свакој школи известан број срећака, За Помоћника Министра Просвете, Магарашевић, с. р.

С.Н .Бр. 774 20.-1-1927. год. Нараштајски слет Београдске Соколске /Куче „Душан Силни" у мају тек. гоо., у Београдском

9. Београдска Соколска Жупа „Душан Силни" приредиће у месецу мају ове год. нараштајски слет са утакмицама у Београдском Кошутњаку. Именована жупа жели да на том слету учествује и средњешколска омладина са територије ове Соколске Жупе, и то: све средње и учи-

Кошушњаку. тељске школе мушке и женске у Београду, Земуну, Руми, Ср. Митровици, Лозници, Шапцу, Ваљеву, Аранђеловцу, Пожаревцу, Смедереву и Панчеву. Мин. Просвете, ценећи значај телеснога васпитања омладине, одазвало се тој молби и препоручује именованим школама да активним суделовањем на слету остзаре заједничке жеље Министарства и Соколства .