Prosvetni glasnik

Општи део

121

38. Великим Жупанима за Просветна Одељења. П.Бр. 1.'45б Генерална Дирекција Државних Же7.-П-1929. год. лезница упутила је, по претходном спораПовластице ђацима на зуму са Министарством Просвете, свима држ. железницама. Обласним Дирекцијама Државних Железница овај распис: „Да. би се избегла двосмисленост при тумачењу § 16. Железничке Тарифе-Део II за превоз путника, пртљага и експресне робе, која важи од 1. марта 1928,, а у вези добивене сагласности Министарства Просвете под П.Бр. 20.527/28. од 26. децембра 1928., наређује се Дирекцијама да као школе признате од државе сматрају само оне, чије сведоџбе дају право ђацима на продужење државних школа, па да при испуњавању прописа из алинеје 2) тачке 2. истог праграфа захтевају да објаве по Узорку 5, које се издају ђацима таквих школа, неизоставно буду оверене од стране Обласног Просветног Инспектора." О предњем се извештавате ради знања и даљег управљања. По наредби Министра Просвете, В. д. Начелника Општег Одељења, М. Милошевић, с. р.

13.-11-1929. ГОД. У уговоре за набавку на рачун репарација треба уносити и следећу клаузулу која се односи на арбитражу.

39. п .Бр. 1.921 Министарство Иностраних Дела, актом Бр. 547 од 9.-11-1929. год., доставило је следеће: „У вези својих ранијих расписа који се односе на упутства о редакцији уговора, Министарству Иностраних Дела част је известити све заинтересоване како државна надлештва тако и приватне оштећенике, који намеравају да се обештете путем наруџбина разног материјала од немачких фирми, па су обавезни закључивати уговоре, да у исте уносе и следећу клаузулу која се односи на арбитражу: »ТоиЈеб соп1:е51а1:Јоп5 дш роиггаЈеп* зигуешг аи зије1; с!и ргезеп! соШта! зегогЦ 1тапсћеез, запк гесоигз аих {пћипаих, раг \оЈе сГагђкга§е.