Prosvetni glasnik

Општи део

629

шине дотичних надлештава мораће их подвргнути ревизији, под надзором Великог Жупана дотичне области, па задржати само оне, о чијој уметничкој или уметничко-историјској вредности, с обзиром на њихово уметничко порекло, нема никакве сумње. Без обзира на споменуту вредност треба искључити предмете, који се не слажу са интегритетом или јединством Државе или који изражавају тенденције, противне садашњем државном уређењу. У надлештвима се не могу истицати, без обзира на њихову уметничку вредност, слике, портрети или успомене из непосредне политичке прошлости, пошто оне са надлештвима као таквима немају никакве везе. Слике из класичке или остале, од садашњости одмакнуте прошлости наше, могу да стоје, ако верно представљају историју и ако представљени догађаји или ситуације значе позитиван моменат у њој. Убудуће, сваки предмет уметничке или уметничко-историјске вредности, пре но што се стави у просторије надлештва, треба да је као такав оглашен са стране Уметничког Одељења Министарства Просвете, односно да га је исто одобрило као службену опрему надлештва. Предмети, побројани у овој тачци, могу да стоје само у просторијама, у којима се држе свечаности, свечане седнице или пријеми, па и у чекаоницама и споредним одајама. 6) Овај распис не односи се на слике научне садржине, које се употребљавају у просторијама за поучавање, као и уопште на таблице, прегледе и друге техничке композиције научног значаја." Доставља се предње, са напоменом да ће за тачно управљање по горњим упутствима бити лично одговорне старешине надлештава. По наредби Министра Просвете, за Помоћника, М. Милошевић, с. р.

159. Просветним Одељењима и просветним установама.

П.Вр. 12.033 17. -VII- 192-9. ГОД. Отпуштење из државне службе Манзонија Ивана, привр. приправника Царинарнице у Земунику.

Министарство Финансија — Одељење Царина под Ц.Бр. 87.907 од 3.-УН-1929. год. доставило је следеће: „Решењем Господина Министра Финансија Ц.Бр. Пов. 882 од 13. септембра