Prosvetni glasnik

7*

Општи део

1111

Особље одељака у Сарајеву и Загребу додељује се на рад Геолошком институту у Београду. 23 децембра 193! год. Министар просвете Београд . Б. Максимовић с. р.

РА С П ИСИ 242 П.бр. 51668 Шпанско посланство у Београду изве5-ХП-1931 год. стило је наше Министарство иностраних И* па т» ки ор ,^ н !' послова да су шпански ордени „Сћаг1е8 III" 1ев III" и „М6п4е С|У!1" укинути су. и ,,М6п1е ( луи укинути. Наши пак грађани који су одликовани поменутим одличјима могу иста задржати и носити до своје смрти када ће њихова родбина бити дужна да их врати шпанској влади. По наређењ> Министра просвете, за начелника Општег одељења Д. Илић с. р.

243 Одељењима и отсецима Министарства просвете и наредбодавцима II степена у ресору Министарства просвете П.бр. 55892 Господин Министар просвете, под П.бр. б-ХИ-1931 год. 55892 од 5 децембра 1931 год., издао је наСмањење награда кон- ређење које гласи: цима^^у НИ ресору ИНС Мин" „Одредбом § 4 Закона о смањењу припросвете за 5% од надлежности смањене су награде дневничабруто износа. рима и хонорарним службеницима, али не и контрактуалним чиновницима. Награде контрактуалних чиновника нису могле бити смањене са разлога што се оне по § 167 Закона о чиновницима одређују уговором, дакле сагласношћу воља уговарајућих страна, па се као такве могу и смањити само на исти начин како су одређене, тј. уговором. Како је смањење принадлежности државних службеника и осталих лица у служби државе извршено у циљу што строже штедње државних расхода, то би било правично да се, с обзиром на специјалну уговорну ситуацију, награде контрактуалних чи-