Prosvetni glasnik

Општи део

381

искључењем за пет година из свих средњих иЛсола у томе месту, — измени у казну искључења за две године из свих средњих школа у томе месту, као што ју је казнио Наставнички савет према § 43 тач. 2 Закона о средњим школама. По наређењу начелника Одељења за средњу наставу, шеф Наставног отсека М. Гогић с. р.

70

С.н.бр. 8895 27-111-1937 год. Максимовићу Гојку мења се казна — у казну изгнања из свих средњих школа с правом на полагање приватних испита.

По овлашћењу Министра просвете, начелник Одељења за средњу наставу, под С.н.бр. 8895 од 26 марта 1937 године, одлучио је: да се казна у одлуци С.н.бр. 8780 од 19 марта 1935 године, којом је Максимовић Гојко, бивши ученик VII разреда Реалне гимназије у Подгорици, кажњен изгнањем из свих средњих школа у Краљевини без права на полагање приватних испита, -— измени у казну изгнања с правом на полагање приватних испита, према § 43 тач. 4 Закона о средњим школама. По наређењу начелника Одељења за средњу наставу, шеф Наставног отсека М. Гогић с. р.

71 Краљевским банским управама — просветним одељењима

Према садашњим одредбама Закона о унутрашњој управи, срески школски надзорници нису самостални органи просветне струке, већ су стручни референти среских начелника као опште управне власти. Према томе ни среска школска надзорништва не постоје као државна надлештва, већ су претворена у просветни реферат код среског начелника. Оваква организација, у погледу решења питања чисто школске природе, имала је извесних тешкоћа у случајевима где је срески школски надзорник једини чиновник просветне струке у просветном реферату среског начелника. Кад је школски надзорник на службеном путовању, нарочито у првом и другом редовном прегледу школа, онда за реша-

О.н.бр. 24175 9-1У-1937 год. Објашњење о положају учитеља додељених на рад среским начелницима за просветни реферат .