Ratnik

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА 105

Па и без тога надлежна власт неби се могла разрешити од дужности, да се о томе стара, јер је она позвана, да води рачуна свуда и свакад, не само о части сваког појединог официра, него и нарочито о општој официрској части и да неда да је икад ико лакомишљем својим, ма у чему и ма колико окаља (Ово мора бити брига не само највише управне власти, него и свију старешина војних, почев од непосредног па на више.

Зато ће од сада и они дужни бити да, при спроводу молби официрских за ступање у брак са наведеним особама, увек изјављују своје мнење, да ли то треба дозволити са обзиром на глас, што та која женска или њена породица ужива у грађанству, с наводом шта се све о њој зна, па било то отвореном или поверљивом преписком.

Наравно, ово ће моћи да чине у првом реду непосредне старешине, ако је дотична женска у месту њиховога становања; иначе ови, као год и веће старешине, мораће се у непознатим случајевима извештавати од дотичних гарнизонара поверљивим путем.

Разуме се по себи, да сваки старешина и одговара за своје мнење и предлог, па зато нека се добро и извештава при томе.

Овом приликом чине се приметним команданти и старешине у опште на предпоследњи п последњи став треће тачке правила за вршење закона о женитби (од 23. Јануара 1878 г. Фм. 212.), по коме су они дужни да се уверавају ин дају своје мишлење ио извесности или неизвесности прихода а тако исто и ла се уверавају о уредности молаба и дали су услови у свему испуњени, па тек тада да чине даљи предлог и да све ово поименце наводе; јер и то, каои оно напред, није досада сваки тачно и подпуно вршио, а од сада несме се никад више пропуштати. Најзад наређујем, да се у команди дивизије стајаће војске води нарочита белешка од оних наредника ожењених или који се ожене, па |: испунили или неиспуне приликом женидбе и услове 55 6, 7, 8 и 9. закона о женитби, те да се имају на уму приликом И ЛЕЛЕ, официрског испита, да се непроизведу за официре пре него што би испунили и тај законски услов, сходно другом ставу чл. 16. истог закона. За такве нареднике; који су на служби при народној војсци, командант стајаће војске добијаће податке од корпусних команданата, које ће му