Ratnik

194 НАУЧНИ И поучни део

устетом тући нетријатеља у ратно доба; сем тога, вештина у гађању утицаће ма развитак умења стрелаца, де примењују земљиште им па усавршавања дејства расутим стројем. Умење тачно гађати непријатеља улива војсци веру у оружје и невероватно подиже дух војника. Међу тим умење дејствовати бајонетом неможе допринети данас стварне користи, јер су случаји употребе бајонета постали врло ретки, као што се то види из предњег кратког историјског прегледа.

Што пак противу гађања без бајонета устају многи, то узрок овоме појаву ваља тражити у томе, што је тешко одрећи се навика, које владају од толико векова, и које _су тесно скопчане са сјајним успоменама прошле ратне историје. Сада пак, благодарећи усавршеноме оружју и измењеном начину борења војске у боју, ваља отказати се, тде је нужно, укорењених навика, и усвојити оно, на шта нас упућује крваво искуство последњих европских

ратова. Одсада ваља обучавати војску у гађању на велике

уморну пешаднју п добио времена, те да поткреплење дође, Генерал Бредов жористећи се чистивом развио је своје пукове и полетео на противника са блиске даљине под јаком пушчаном и артилеријском ватром. Оба пука продрсше кроз прву линију гранцуску и јурнуше на артилерију, па псекоше послугу п запрегу. Остале пак батерије, које беху позади смештене дадоше сеу бегство. Прешав на тај начин даљину од 3,000 корака, Пруси буду најзад заустављени велшком силом Француске коњице. Генерал Бредов даде знак одступања, и Пруси морадоше понова да се протуку под кишом куршума и граната кроз артилеријске и пешадијске масе, које су мало пре пробили. Они се скупе и уреде код Фламињи. Овде су Пруси изгубили половину своје коњице од артилеријске и пешадијске ватре, али је цељ постигнута: наступање 6. ранцуског корпуса буде заустављено, па затим и осујећено.

У битци код Седана заслужује пажње. напад Француске коњице на оделења У. и ХЕ пруског корпуса ра-поређених на висовима преуа засеоку 'Флоеву (ЕЈотра); пет пукова лаке коњице и неколико ескадрона хусара једновремено се кренуше на напад. Не гледајући на бочну и Фронталну ватру пруске артилерије, они су продрли кроз стрељачки ланац, алп дочекана брзом ватром развијених чета пешадије и плотунима, покадшто и са даљине од 30 корака, Француска коњица буде разбијена. Овде она изгуби половину својих људи; погинуло 3 генерала и један тешко рањен. Пруска је пешадија у овој битци претрпела мало губитака.