Ratnik

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА 93

тилеријског и инжинирског комитета, увек ће бити претежније, да се ови основи личним споразумом у општој седници ђенералштаба с комитетима реше; иначе ће комитети шиљатни своја, писмена мнења ђенералштабу, који ће се њима у општем реферату користити. Али у оба случаја оставља се ђенералштабу да реши, када ће требати да се сазове општа седница, а кад да писмена мнења комитети пошљу. ;

У општој седници председава најстарији по чину и рангу, без призрења из кога је службеног тела; гласање бива по реду старешинства, почев од најмлађег; а закључци вреде према броју добивених гласова. Али ако сви чланови кога тела (ђенералштаба или кога од комитета), буду заједнички противни Добивеној већини гласова од друга два тела, у таквом елучају, може то тело изложити своје одвојено мнење са побудама. У осталом вреде чл. 5, 6,7 и 8. правила прописаних, за комитете. Ово се објаснење даје на знање ђенералштабу и комитетима ради управљања у овом питању.

12. Јуна 1879. год. Београд.

Министар војни, потијковник,

Јов. Мишковић с. р.

Министарство војно ФУ 6459.

116.

Свима командама и војним надлештвима.

Породило се питање, да ли команданти и у ошште старешине војничке, кад даду једанпут толико одсустава коме официру или војнику за колико су највише властни, — могу томе истом, док се јошт на овоме одсуству налази, продужавати то, или се њихова власт сматра у таквој прилици као исцрпљена, па се мора обраћати већем старешини за продужења.