Ratnik

368 НАУЧНИ И ПОУЧНИ дЕО

рета морају да савлађују још и препоне, које би произашле на унутрашњем точку, усљед нагомилавања земље у меканом терену, захтевају мање оптерећење предњака. Ово пак зависно је од конштрукције предњака, броја и тежине муниције, која је у предњаку и од тога, дали је топ јахаћи или возећи; јер у другом случају долазе још и три послужитеља. који терет предњака увеличавају.

Са овим би била главна дата о покретности артилерије исцрпљена и сад можемо прећи на други и најважнији део захтева артилеријскот.

2

6, Општи захтеви од цеви и зрна.

Напред напоменусмо да је крајња цељ артилерије, кад је ова већ у своме положају за употребу, што веће разоравајуће дејство т. ј. захтев што већег рада у цељи.

Почем је рад сразмеран тежини зрна и квадрату крајње брзине, то је јасно да можемо оба ова елемента по вољи мењати, да добијамо исту силу; може се правити лако зрно са великом крајњом брзином или тешко врно са малом крајњом брзипом у дељи.

Лако зрно морало би да неби била потребна прекомерна крајња брзина, у правцу свог кретања прилично дугачко да испадне. При овоме био би калибар врло мали а ротициона брзина врло велика, те да се добије цељи одтоварајуће зрно.

Врло тешко зрно било би доиста врло угодно као распрекајуће али неби дозвољавало велику брзину.

За достигнуће велике крајње брзине потребна је велика почетна брзина а ова у поен артилерији не иде преко 500 метара.

Определење тежине зрна ствар је опита.

Ако предпоставимо опредељену тежину зрна што се обично при конштрукцији цеви и узима за основ, онда се од зрна захтева следеће: