Ratnik

· 870 = НАУЧНИ И поучНни ДЕО

Кад посмотримо ову таблицу видићемо, да су највеће почетне брзине достигну те код челичних цеви (Немачка, Италија 9 с“) са овима паралелно иде ојачана, бронза (Аустрија). Код држава пак где је обична бронза у употреби (Русија, Италија 7 сј“) почетне су брзине мање.

У опште може се рећи, чим се код слабијег материјала тежило за увећањем тежине зрна, почетна брзина знатно се морала смањити.

Као сљедство из горње таблице увиђамо за конштрукцију зрна, да за лаке топове тежина зрна не треба да пређе 5 кг. за тешке пак “ и мало преко овога. Од наведених европеких држава одступају у овом смислу Русија и 95 милим. Француски топ. Али ако погледамо таблицу, која садржава дата отежини која пада на једног коња, видићемо да су њихови топови с тога и непокретнији од осталих. Даље видимо да дужина зрна не треба да прелази 3 калибра“. у опште пак сматра се да су 2“, калибра довољни те да зрно добије и довољно сигуран лет и да буде способно да се употреби као распрекајуће зрно.

Истина дуже зрно трпи мање од противства ваздуха | предпоставив да му се правац кретања слаже са осом, али му се умањује унутрашњи простор за смештај барутног пунења, услед чега се губи у распрекајућем дејству.

Што се тиче калибра показује нам таблица да он лежи између 5 и 8сј“ за лаке топове, за пешачке пак између 87 и 9 сј“. Од овога одступају оба руска калибра и Француски 95 _ с чега истина добили су тежа, зрна, али им је почетна брзина мања и покретност мања.

Односно родова метака, који се у артилерији употребљују можемо рећи да им је главни задатак у пољској војни да распрскајући дејствују и да трупе и мртве предмете омање јачине чине неспособним.

1 У новије доба употребљује се п зрна до 4 калибра дужине.