Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 463

Дакле Руси нису били сигурни, да ли су сва непријатељска оделења преко планине побегла.

Дуж Тунџе марширали су: један ескадрон 9. дратонског пука, ~ ескадрона 9. хусарског пука, гардиски полуескадрон и два топа, који путом протериваше Турке из оближњи села; а један вод гардиски драгона упути се на десну обалу Тунџе, да поруши телеграф п отме један транспорт ког су из далека опазили. _

Као десна побочница друмом дуж подножја Балкана две козачке дивизије са 11. донском батеријом.

У средини преко поља марширала је пређашња главна коњичка колона.

Пут у Казанлик беше чист од непријатеља, те су се дакле свих 5 турски батаљона у брда разбегли, на којима се показиваше по кадкад мале гомилице, које пудаше на десну колону и њезине побочне извиднице.

Око три сата опазише Руси многобројнија скупљања Турака по висовима, но артилерија одма опали на њих неколико метака, на што их нестаде.

Очевидно је било, да су се Турци повлачили висовима успоредно путем за Казанлик.

У 7 сати стиже коњица у Маглиш ђе остаде у биваку. За оситурање одправљене су: 1 сотнија у УФландиркиој, друга у Софулад, трећа на висове код Маглиша, да логор с те стране чува, а један ескадрон хусара према Казаплику.

Пешадија се је још истог дана кренула од УФлана, и увече или ноћу стигла у Маглиш.

Ако само дужину тог марша засебно посматрамо, наћи ћемо да није бог зна како знатна.

Гурков кор прешао: је тог дана 22 км., други дан, то јест 5. требао је према уговореној диспозицији нападали Шипку, а до тамо беше још 80 км. пута (6 сати). Тешко се је дакле могло очекивати, да ће се то, при