Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 467

Но доста о том; у историји налазимо стотинама предузећа , при којима се је морало дејство раздвојени колона гстовремено појавити, па баш у згодном тренутку изостаде; а то нас учи, да још пре напада снагу прикупимо и све могуће употребимо, што год на расположењу имамо, како би се постигла пи одржала веза, измеђ свију засебно радећи колона.

У Габрову нису дакле ништа знали, да Гурко није могао 5. стићи па предузеше напад, који би иначе — може бити не нерадо — одгодили били.

Генерал Дерожински кренуо се је из Трнова 2. Јула. са 36. орелеким пешачким пуком и једном батеријом, и ститао у Габрово следећег дана у вече. .

Познато нам је, да се је овђе на лавио од Гу ркови трупа. 30. донеки козачки пук са два топа, од којег је трећа сотнија била детажирана под Есаулом Антоновом према Севљево. Ову као да су башибозуци добро потискивали, — којих по казивању беше 1500, — судећи по томе, што је послата и шеста сотнија да подкрепи трећу и получету владикавкаско — осетинског пешачког пука, које сусе, као што извешће гласи, само тешком муком одржавале. Одкуд и кад је та полу-чета у Севљево послата, некаже се нигде.

Подкреплење стиже у Севљево 4. Јула у 8 сати изјутра, и цело оделење нападе Турке, протера их и поседе опет Севљево.

8. Јула, кад је дошао генерал Дерожински у Габрово, одправљен је сотник Галдин са другом сотнијом поменутог пука у правцу прелаза преко Брдек планине; ту на иђе на једну чету турски пешака, протера ју и одпоче силав на другу страну, но Турцима притече један баталион у помоћ,те појурише козаке назад. Ови повратише се за једну врсту преко венца и одправише у Габрово рапорт са молбом, да им се пошље подкреплење.