Ratnik

_ ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 469

Са завијутцима, (серпентинама) допире до 1088 м. високо лежеће друге, и напослетку до треће, још за 213 · метара узвишеније карауле. Позади ових узлави на врх кланца, који је 1818 метара над морем. |

Даљина од Габрова довде износи 47 пешачка сата, а одавде до Шипке нема подпун Сал. Разлика висине између кланца и села Шипке је око 700 метара.

У село Шипку силази се многим завијутцима. Испод виса (Св, Николе, — који, скоро сам камен и стена, према југу нагло стрмо пада, — лолави се у блажији шумом покривен терен до карауле Шипке на једном природном засену, одакле терен опет нагло пада до села Шипке.

__У опште су северни нагиби проходимији но јужни, што већ јача стрмина ових последњих условљава.

Свети Никола је највиша тачка тога венца, право преко које пут иде; он доминира не само сав терен на јужној и северној страни но и све остале висове венца, између којих су највиши, источно од Св. Николе лежеће Мало брдо и шумом покривени вис од Зеленог дрвета.

Према издатој диспозицији требало је напад одпочети у “ сати у јутру са три колоне, и 10.

1. Десна колона, комбинована из 9. стрељачке, 9. 10. и 11. чете 86. пешачког пука и # топа. — Ову колону је предводио подпуковник Коменко, а имао задатак : да преко Зеленог дрвета изађе на венац Иметлију ; код Зеленог дрвета да остави једну чету, па да подпомаже на“ ступање средње колоне, пуцајући из топова у бок турски утврђења.

9. Оредња колона, из 6. 7. и 12. чете 96. пука и стрељачке чете, имала је да иде главним, до тад још крајње исквареним путом, — из ког узрока ваљда није ни добила артилерије — и да непријатељски положај с Фронта нападне.