Ratnik

770 ЗВАНИЧНИ ДЕО

Осим овога што је по напред изложеним прегледима плаћено за руке радницима војне Фабрике, извршене су у Крагујевцу још набавке разних сурових материјала, потребних за разне израде, и исплаћене у Крагујевцу из касе артилеријске управе, свега у вредности: 578.862 гроша 34 паре пореске.

Из артилеријског оделења министарства војног КА Бр. 2960 1879. године. 55 1 ;

РЕФЕРАТ. господину министру војном.

Претписом својим од 81. Јануара т,г. АЛ 480. господин министар изволео је положити комитету питање: „да ли треба _и даље задржати све постојеће 4 Форме муницијски кола, ако не, то коју би конштрукцију од постојећих требало задржати за будуће израде, или какву би нову требало усвојити, ако се која од постојећих неби могла тако преиначити, да потребама најбоље одговара.

Комитет је о пред наведеним питањима размислио, па је у седници од 3. Фебруара т. г. узев у избор изложено мнење управитеља лафетирања донео сљедећи закључак:

1. Да господин министар донесе решење, да се у будуће кола са подилазећим предњим точковима као непрактична и скупа неправе, и да се постепено, са другим замену, кад се ова израде.

9. Да се при артил. управи састави комисија из стручних лица, која ће се на основу опита прошлих наших ратова и нових по потреби — одценити, која је од постојећих конштрукција муницијски кола најбоља и коју би у будуће за наше муницијоне колоне требало усвојити и са каквим изменама, или какву би нову конштрукцију требало усвојити, ако сада постојећа неби потреби одговарала 2

У комисију требало би да уђе: управитељ лафетнице, управитељ арсенала, управитељ лабаралорије, командир возара, један командант мупидијоне колоне и контролори лафетнице.

Комисији представити треба на оцену све постојеђе наше конштрукције мунидијских кола са сандуцима и лотрама, лаког муницијског парка (са предњаком).