Ratnik

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА 7191

(а оценама испитним нека ми се за њи доставе и све остале тражене приметбе горњим расписом.

94. Октобра 1879. год. Београд. Министар војнж, потпуковник,

Јов. Мишковић с. р.

Министарство војно ЕМ 8992.

173.

Командама и војним надлештвима у овдашњем гарнизону.

Расписом војног министра од 14. Фебруара т. г. ЕЉ 1237. односно чишћења опџака на војним зградама у Београду и Топчидеру наређено је „да само старешине издају опачару уверење за свако чишћење, и у истоме да тамо назначавају: колико је оџачар очистио оџака. колико пећи, а колико шпархерта, на којој имено државној згради и кога дана“.

Оваково издавање уверење од стране дотичних старешина, за чишћење опака на зградама градским и велике касарне, показало се непрактично и управ немогуће, највише зато, што старешине дотичних оделења нису свагда ту кад се оџаци чисте, па им је немогуће да контролишу чишћење и дају уверење, те отуда се рађају разна неспоразумлења и заплети између истих старешине и оџачара.

(С тога је министар војни решио, да уверења за чишћење опака, пећи и шпархерта у свима зградама велике и палилулске касарне, града и касарне топчидерске, па ма која команда. и војно надлештво у њима било, издају од сада искључно дежурни официри, а за чишћење оџака по другим надлештвима војним да дотичне старешине дају уверења као и до сад.

24. Октобра 1879. год. Београд. Митистар војни, потпуковник,

Јов. Мишковић с. р.