Ritam

Green on red, prikrivene zvezde prethodnog broja Ritma, dovršili su još uvek bezimeni album u produkclji Jima Dickinsona (svojevremeno producent legendarnih albums Big Star Alexa Chlltona). On je saradjivao sa grupom ( na njihovim vrhunskim albumima - "Killer Insisde Me" i "Here Comes The Snakes" - posle kojih su zadobill poštovanje kritlke u Velikoj Britaniji gde su se i preselili. Na žalost, njihov poslednji album sniman na Ostrvu sa Glynnom Johnsom kao producentom - "This Time Around” - pokazao je znakove autorske Iscrpljenostl. Verovatno zato je kao mesto snimanja izabran Ostin, glavni grad Teksasa.

NOVI POREDAK ORDERA

prošlogodiSnja jesen za New Order je protekla u suočenju sa glasinama o skorom prestanku rada grupe. Nasuprot takvim očekivanjima, 1990. je donela drugačiju realnost za sastav i njegove članove. New Order su živi, zdravi i dobro im je, mada su podjednako lenji kao i pre. Njihov jedini ovogodišnji izlazak iz hibernacije bio je veličanstveni singl World In Motion urađen pod imenom England / New Order kao nezvanična himna engleske fudbalske reprezentacije u Italiji ’9O. Ne zna se šta je bilo furioznije; taj genijalni holigans disco ill nova igra engleskog tima predvođenog igračem koga бак i Piksi može da mrzi—Paul Gascoigneom (koji, inače uskoro snima LP ploču u produkdji trija Stock—Aitken Waterman). Da unutar sastava postaje ljudi kojima tolika količina samodovoljnosti nikako ne odgovara, pokazali su učestali projekti članova New Order van matične grupe. Prvi je krenuo Bernard Sumner, udruživši se sa Johnny Marram i Neil Tennantom u prvu po-mo super grupu devedesetih Electronic, koja je do sada ponudila sjajni Getting Away With It singl. Nekako u isto vreme stigle su vesti i o projektu basiste Petera Hooka grupi Revenge. Za razliku od kolege iz sastava, Peter Hook u svoj novi kreativni ventil nije ugradio niijedno od već poznatih i afirmisanih imena. Čak naprotiv, gitarista Dave Hicks i klavijaturista CJ. Jones, obojica čitavu deceniju mladi od Hooka, nepoznati su i najrevnosnijim pop-enciklopedistima. Debi album Revenge u izdanju Capitola, One True Passion, pokazuje da se od duha matičnog sastava teško može pobeći i da je ukrštanje tamnih zvučnih struktura sa hipnotičkim pulsiranjem bas gitare Hookova velika opsesija. Ne treba zaboraviti da je ovaj čovek ne samo najveći beli basista puno godina unatrag, već i poslednji pravi reformator (uz našeg D.K. ovog instrumenta u evropskoj muzici. „Ne bih rekao da je Revenge novi život za mene jer su mi New Order još uvek jako važni", kaže Hook. „Ali mislim da će upravo New Order imati najviše koristi od svih Electonisca i Revengesa koji se deSavaju i koji će se tek desiti. Kada se posle takvog iskustva vratiš u grupu, imaš osedaj da zaista radiš nešto značajno a to stanje je za sastav star 10 godina najdragocenije". G.P

VIDEO

Nedavno se na evropskom tržiStu video kaseta pojavila kompletna istorija grupe Roxy Music pod imenom „Total Recall (Virgin). Reč je o uspeSnom uredničkom poslu icoji u trenutku kada je kult grupe još uvek dovoljno živ da bi doživeo svoj revival, donosi zanimljivih i ne bez inspiracije sačinjenih devedeset minuta totainog Roxyja. Program sačinjava 40 snimaka od kojih neki imaju vrednost rariteta, rani nastupi početkom sedamdesetihna britanskoj televiziji i u nemačkom Sou Music Laden, preko bizarnih quest star najava Russell Harty, Elton John, dvojke iz ABBA, Gary Glitter, Lennox & Stewart izperioda Tourists. Opskurni saksofon, pandemonij sintesajzera i atonalno stilizovani Ferrujevglas otvaraju traku sa „Remake Remodel", „In Every Dream Home A Heartache", „Do The Strand", remek delima klasičnog Roxysma. Stil je važan. Roxyji su uvek ispravljalli Bowea, donoseći ili bolje rečeno unoseći u britanski rock’n’roll najmučniji i najsmeliji outfit. Od mutanata space ere, preko Rudolph Valentino toucha, military Sika Roxy su zahvaljujući svom art directionu bili i ostali tako fascinantan slučaj u istoriji rocka. Odlaskom Enoa Roxy gube svoju Sestu dimenziju, ali su i pored toga zahvaljujući ličnosti od klase kakav je Ferry ostali na pravom tragu svog putovanja u stardom-Jhko & božanstveni ferry čitav svoj opus napraviti zagledan u vlastiti penis Sto će od njega načiniti sublimiranog sadistu larpurlartizma koji je oterao zanosnu Jerry Hall pravo u naručje Micku Jaggeru. Roxyji su transcendirali. Jedno Sto preostaie je „do the Strandsky".

Marija Soldatović

Peter Hook nudi svoju novu grupu Revenge vlasniku Haciende u Mancesteru. New Order i dalje postoje.

15