RTV Teorija i praksa

Ako se ima u vidu da je prosečna gledanost televizije oko 41% u odnosu na ukupno stanovništvo SR Srbije sa 15 i više godina, sa sigurnošču se može konstatovati da najmlađi znatno premašuju taj prosek. Sa porastom starosnih granica interesovanje za televizijski program opada. Od ove pojave jedino delimično odstupa kategorija između 20. i 24. godine, ali se ne može tvrditi da je to zbog manjeg interesovanja za televiziju. Razloge verovatno treba tražiti u činjenici što taj deo populacije obično najteže anketiramo. To je i najpokretljiviji deo stanovništva pa se često događa da je manji procenat realizacije uzorka upravo kod tog dela omladine, Čitaočevu radoznalost, na žalost, ne možemo da zadovoljimo i odgovorom na pitanje koje su emisije ili žanrovi koji plene pažnju najmlađih i mladih gledalaca. Relativno mali uzorak ispitanika ne omogućava validnije zaključivanje o starosnoj ili nekoj drugoj strukturi gledalaca pojedinih emisija (to i nije cilj ovog istraživanja).

STRUKTURA GLEDALACA TELEVIZIJE PO ŠKOLSKOJ SPREMI Prilikom definisanja obeležja školske spreme, koristili smo se gotovo u potpunosti klasifikacijom zvanične statistike samo sa jednim izuzetkom. Kao početno obeležje školske spreme, statistika definiše kategoriju: „Bez školske spreme i 1-3 razreda osnovne škole” i u tu grupu svrstava lica koja nisu pohađala nikakvu školu kao i ona koja su završila samo 1-3 razreda osnovne škole 4 .

4 Stanovništvo, ekonomske karakteristike I deo, knjiga 111, Savezni zavod za »tatistiku, 1974, MetodoLoška objašnjenja, »tr. jpov.

127