RTV Teorija i praksa

područja u TV mreže ovih drugih, nešto je učestaliji i svestraniji, ali još uvijek nedovoljan, što može da provocira osjećanje otcijepljenosti i sl. Ne bi trebalo, međutim, zaključiti da je dovoljan ulazak komunikacijskih sadržaja, naročito onih uže informativnih, iz područja gledanosti jednog studija u drugi ili u druge i u okviru globalnog hrvatskosrpskog jezičkog područja. On je i nedovoljam i neravnomieran, jer najrazvijenije televizije ovog područja teže da što veči dio sheme pokrivaju vlastitim programom i, jer nerazvijene televizije ovog područja veći dio dnevne sheme popunjavaju sadržajima onih razvijenijih. s Tu su пеке relacije objektivno date. ali razvoj manje razvdjenih i rast njihovih mogučnosti za participaciju u zajedničkoj shemi ne izaziva pad participacije razvijenih, odnosno uspostavljanje ravnopravnijih odnosa u toj shemi. Stalan rast produkcije programa u svim našim televizijama je največi i najznačajniji objektivni činilac međusobnog zatvaranja , televizija, sve većeg ograničavanja mogučnosti prihvatanja i plasiranja komunikacijskih sadržaja iz drugih TV studija, odnosno drugih društveno-političkih sredina. Televizija hrvatskosrpskog jezičkog područja, izuzimajući Televiziju Titograd i srpski program TV Priština. emituje godišnje više od 10.000 sati programa vlastite produkcije. To znači da dnevno, uzev zajedno, emituju više od 28 sati programa. Na svaki od ova 4 studija, otpada, dakle, dnevno više od 7 sati programa vlastite produkcije i obrade. Težnja da se stalno povečava vlastita produkcija i obrada dovodi svaki studio, odnosno područje gledanosti svakog studija do sve veće zasićenosti vlastitim programom i sve manje otvorenosti prema programima drugih studija. Televizija Sarajevo, na primjer, planira da svoju participaciju u shemi dnevnog emitovanja podigne do 45% umjesto sadašnjih 28%, a Televizija Novi Sad če u 1985. godini, prema prvim procjenama, emitovati više od 2 000 sati, umjesto sadašnjih 1 600 vlastite proizvodnje i obrade. 6 Time če ova dva studija doči u ravnopravniju poziciju prema RT Beograd i RT Zagreb, što je normalno (samo ;

5 Služeći se podacima iz studije Mihajla Bjelice Medurepubličko komuniciranje objavljenim u „Informisanje u praksi” broj 1-3/78. došao sam do slijedećeg: TV Beograd od drugih studija prosječno dnevno preuzima 3.5 informacije. koliko i Novi Sad; TV Zagreb i Skoplje - 4,5 informacije. TV Ljubljana - 4. TV Priština - 3. TV Titograd - 2 i TV Sarajevo - 5 informacija (dnevna razmjena 1976. godine). Pri ovom treba imati u vidu da TV Beograd i Zagreb imaju i svoja dopisniŠtva u đrugim republikama i pokrajinama, pa i tim kanalom dobijaju informacije od njih.

6 TV Beograd svojom produkcijom pokriva 56% dnevne sheme. TV Zagreb - 47.2% TV Ljubljana - 39,4%, TV Sarajevo - 28% itd. (Podaci iz 1977. godine.)

56