RTV Teorija i praksa

Utoliko ie vrednije pažnje izlaganje jednog istaknutog engleskog strućnjaka 2 o tehničkim mogućnostima budućeg razvoja radio-dituzije. namenjeno programskim Ijudima. Dr Taunzend je brojnim. \rlo übedljivim argumentima pokušao da dokaže da se sa tehničkog stanovišta ~1980-tih godina neće desiti ništa značajno stoga što će sve biti moguće i ostvarljivo u pogledu tehnoloških rešenja”. Bez obzira da li je ova tvrdnja opravdana ili ne. ovo izlaganje skrenulo je pažnju na bitno novu situaciju u kojoj se danas nalazi radio-difuzija. Dok se ranije, razume se sa izvesnom vremenskom distancom zavisnom od društveno-ekonomskih prilika, mogao da prati tehnološki razvoj više-manje na njegovom čitavom frontu, sada se sve više susrećemo s potrebom opredeljivanja koje će se inovacije primeniti i kada. 3 Naglo širenje alternativa daljeg razvoja znači da on пе može biti samo stvar stručnjaka. Ili, ako problem gledamo iz drugog ugla. programski Ijudi, i ne samo oni. ako žele da odgovore svojim društvenim zadacima, više ne mogu da izbegnu svoj deo odgovornosti prepuštajući se pasivno onome što će im pružiti tehnika. ne osećajući se obaveznim da budu upoznati sa onim što nosi budućnost tehnologije. 4 Problem dobija sve šire dimenzije. Ono što je donedavna bila stvar dogovora stručnjaka postaje prvorazredno međunarodno politićko pitanje. Očigledan primer je prošlogodišnja Svetska administrativna konferencija za raspodelu radio-frekventnog spektra (WARC 79) - skup koji je u svojim ranijim sazivima imao karakter dogovora stručnjaka. Ovog puta to je bio

2 Dr Boris Tovvnsend. Tomorrozv's Broadcasting: Technical Possibilities ..Inde pendent Broadcasting". No. 15. March 1978.

3 Naša zemlja je već suočena s takvim situacijama. To se može ilustrovati primerom kablovske televizije која ie u razvijenim zemljama već dugogodišnja praksa. U nas će neke druge novine stići pre kablovske televizije. zbog nerazvijene potrebne int'rastrukture.

4 Na konferenciji američkih stručnjaka za komunikacije održanoi na Džordžija univerzitelu krajem 1979. izraženi su slični stavovi: ..Odluke које će se doneti povezane su sa s\ ima nama. one mogu - i hoće - uticati na način kako živimo i vodimo našu trgovinu i industriju. Do sada su mnoge odluke đonete na takvim međunarodnim forumima bile prepuštene tehničarima. To је moglo biti ispravno: mnogo manje jc bilo u pitaniu To više nije moguće: suviše mnogo je u pitanju." (Cit. prema ..U orld Broadcast Nevvs'. Februarv 1980).

5 O tim pitamima raspravljano је na Godišnjoj konferenciji Međunarodnog instituta za komunikacije (IIC). London 1979; na 121. konferenciji SMPTE (Societv of N'otion l’icture and Television Engineers) u Lu- \ndelesu 1979: polovinom maia 1980 Ancnberška škola komunikacija (Pensilvani ја univerzitet. SAD) organizuje medunarodnu konferenciju pod nazi\om ..Svetske komunikacije; odluke za osamdesete" itd.. a samo u vezi raspodele spektra elektromagnelskih talasa u toku na rednih 9 godina održače se 19 međunarodnih konferencija.

62