RTV Teorija i praksa

ŠTA I KAKO ISTRAŽIVATI U RTV?

Na godišnjoj skupštini Centra RTB za istraživanje programa i auditorijuma, održanoj 18. decembra 1981. bilo je reči o mnogim aktuelnim pitanjima koja su postavili stvaraoci i istraživači Radija i Televizije. U proteklom periodu ove teme su pokrenute i u široj javnosti.

MILAN VUKOS: Postalo je redovna praksa* da krajem svake godine analiziramo rad našeg Centra i da se dogovaramo o zadacima koji predstoje u sledećoj godini. Takva praksa je dobra i značajna i za rad i razvoj Radio-televizije Beograd u celini, jer se rad Ceiitra može posmatrati samo u sklopu njenih ukupnih programskih aktivnosti, zapravo kao deo tih aktivnosti, koji, iako se ne ispoljava direktno karo programska akcija preko naših medija, ima značajno mesto kađ je reč o ukupnim programskim funkcijama. U prošlogodišnjem uspešnom programskom delovanju, kvantitativno gledajući, emitovali smo oko 31.000 časova radijskih i televizijskih programa, odnosno svakog dana oko 64 časa programa. Koliki je to obim neka za ilustraciju posluži samo podatak da se na četiri radijska i dva televizijska programa dnevno emituje oko 12 časova samo dnevnih informativno-političkih sadržaja. Kad bi se to pretvorilo u pisanu reč iznosilo bi svakog dana oko 350 strana teksta, dakle više nego sva dnevna štampa koja izlazi u našoj Republici. Treba i ovom prilikom istači da je u prošloj godini naš kolektiv imao poseban zadatak u vreme bolesti i sahrane Predsednika Republike, da je to bio period koji je zahtevao veliki i naporan rad ne samo pojedinaca i pojedinih delova kolektiva, već praktično svih Ijuđi. Nastojali smo da zajedno sa drugim radio-televizijskim centrima u zemlji rečju i slikom prenesemo u svaki kutak Jugoslavije i u sve delove sveta, osečanja koja su tada prožimala sve Jugoslovene. Mislim da

“Fragmenti iz neautorizovanog stenograma sa godišnje konferencije Centra za is traživanje programa i auditorijuma Radio-televizije Beograd.

129

ISTRAŽIVANJA