RTV Teorija i praksa

5 Zabeležimo takođe da su, okončavajući nesuglasice koje su bile predmet jednodušnog žaljenja, industrije dva velika profesionalna udruženja zajedno izložile svoje novitete. Tako je salon radio-difuzije za 1938 godinu označio novu eru napretka za francuski radio. (Napomena autora)

6 Bilo bi zanimljivo znati kolika je tada bila prosečna plata engleskog i francuskog radnika ne samo radi poređenja, već za koliko je mesečnih (ili možda godišnjih) plata mogao da se kupi televizijski prijemnik u to vreme?

TEHNIČKI ASPEKT Gde stoji televizija u tehničkom pogledu? Prilikom poslednjeg radio-salona rečeno je da radio-difuzija nije samo zvučna nego i vizuelna To su mogli konstatovati svi posetioci ovog salona koji se održavao u Gran paleu s , ukoliko su se zadržavali pred demonstracionim salama posvećenim televiziji Ta brojna publika je bila zadovoljna Očigledno su nedostajali elementi poređenja jer, u stvari, napredak se može razmatrati samo ako se vodi računa o radovima izvršenim u inostranstvu, u Engleskoj, u Nemačkoj, a naročito u Americi Ali, ako se osvrnemo na ozbiljna proučavanja ili na svedočanstva najboljih stručnjaka, moramo konstatovati da u tim zemljama televizija dostiže stupanj usavršenosti viši od našeg. Treba priznati da ona tamo več nesumnjivo dostiže industrijski i komercijalni stadij, Prilikom poslednjeg salona u Londonu viđeno je četrnaest proizvođača koji su izložili tridesetak modela prijemnika, čije se cene kreču između 4 000 i 8 000 franaka Radi se o cenama utvrđenim ne na osnovu kursa nego na osnovu upoređivanja prosečne plate engleskog i francuskog radnika 6 Evo, dakle, dokaza da je televizija stvarno izašla iz oblasti čistih i neobaveznih istraživanja, iz razočaranja i iluzija laboratorija Evo dokaza da televizija može sačinjavati element vredan pažnje, ako ne i neophodan, u postoječim radio-stanicama, zvaničnim iii privatnim

72