RTV Teorija i praksa

kulturnog nasleđa putem audiovizuelnih sredstava, Teško je pretpostaviti da če primalac poruke koja je upučena na jeziku koji nije njegov matemji lako usvajati njeno značenje. Ali kako tehnički, kako finansijski obezbediti prenos poruke svakome na svom matemjem jeziku. Neke zemlje kao što je Jugoslavija imaju pozitivno iskustvo i rezultate u razvoju mass media na jezicima naroda i narodnosti. Međutim, kako to obezbediti u Indiji, na primer, koja ima 15 službenih nacionalnih jezika? Dolazimo do protivurečne situacije. Koliko je bogatstvo jezika, a to znači i'kultume baštine s jedne strane korisna i pozitivna karakteristika kulture jedne zemlje, toliko je, u isto vreme, ograničavajuči faktor za brži razvoj mass media, za očuvanje i prezentaciju bogate kulturne baštine posredstvom masovnih, modernih audiovizuelnih sredstava. Poznata je činjenica da transnacionalne kompanije u savremenom svetu kontrolišu oko 9% ukupnih sredstava masovnih komunikacija. Izrazito su razvijeni komercijalni kulturni oblici i njihov uticaj je veoma velik. „Ovakva komercijalizacija masovnih medija ima velik, često veoma ozbiljan uticaj na međunarodnu razmenu zato što u težnji za dobiti organizatori razmene, koristeči se svojom ekonomskom superiomošću, često uništavaju autentične kultume vrednosti slabijih partnera, pogotovo ako potiču iz zemalja u razvoju” 6. Kako u takvoj situaciji obezbediti sopstveni kultumi identitet, kako posredstvom medija prezentirati i očuvati svoje kulturno nasleđe? Teško je u savremenom svetu insistirati na odvajanju sopstvene televizije i stvaranju samo sopstvenih programa mada u poslednje vreme čitamo i tekstove zastupnika takvih ideja 7. Po njima, kulturnim odvajanjem od drugih zemlje u razvoju stvaraju mogučnost đa nezavisno kreiraju i razvijaju sopstvene kulturne i komunikacione sisteme. U protivnom, ističu zaslužnici tih teza, neizbežan je integracioni model, odnosno utapanje zemalja u razvoju u međunarodni sistem koji če delovati suprotno njihovim

6 Prof. dr Kazimir Žigulski, Govor na XI Kongresu međunarodnog udruženja za istraživanja masovnih komunikacija, Varšava, septembra 1978.

7 Cees J. Hamelnik, Novi medunarodni ekonomski poredak i novi medunarodni informacioni poredak, „Marksizam u svetu”, br. 11-12/81, Beograd, str. 20.

10