Seljanka

И Ни

1з Лековите биљке — Дивизма

Народна имена су за ову биљку ова: дивизма, лапен, вуначка, клучњак итд. Цвеће је жуто. Узабране листиће треба сушити што брже, разастрте по чистој хартији или платну, у хладу, без ветра који би га разнео; сунце га не сме дохватити, јер би му уништило боју, поцрнело би. Чува се у металним или стакленим теглама са поклопцем. Цвеће од дивизме може се продати у апотекама врло скупо, ако је добро очувано. Лековитост цвећа од дивизме имало је некада велику цену; данас се употребљава у научној Медицини, највише као додатак другим тејевима за груди. Народ пак још употребљава много цвеће од дивизме као разнолику лекарију — иначе невину и безопасну. Теј од дивизме употребљава се највише против јаког кашља услед назеба, против нагомиланости слуза (шлајма) у плућима, при тешком искашљивању и тешком дисању. Помешан овај теј, напола, са тејом од слеза, још се више цени, јер још боље утољава раздражење у грлу те утишава кашљање. — Прашак од дивизлинога цвећа ушмркан у запушен нос од кијавице чини, да се нос отвори и очисти. — Водица за грготање (хладан теј) употребљавају такође при болести

случајевима грла. По г. Сретеву Аџићу

НАША КУХИЊА

Каша од јабука (добра за болеснике)

Ољушти 6 јабука исеци на кришке, очисти од семена и метни их у мању шерпу и наси воде колико да огрезне, нека се кувм док се јабуке сасвим нераспадну. Сад додај мало шећера, само немој пресладити јер болесник више воли да је накисело. То је врло добро место укувана воћа (компота) нарочито кад лекар препоручи диету и кувано воће, ова је каша врло пријатна за јело

и Н Д. Д

“о