Školski list

163

На ову речЂ, хотећи показати, како ће се поклонити, заборавивши еиротица да шаФОљ сђ лонци пуно млека на глави има, шаФољ упусти и све млеко проспе, и уедаредт, цео таи лепо скроени плант. у ништа оде.

ЧекићЂ и чавлићљ (ексерљ). (вдна баена.) бдаредг узме чекићг едант. чавлић, да га у даску утера; али се то чављићу нехте, па ни петЂ на деветт., него „нећу, и нећу." Чекићт. се раерди, па га за уши зграби, и на даску намести†што игда може по глави удари, и поприлично у даску утера. Опетт. викне јогунасти чављићт.: нећу далЂ." А чевАт. га 10 шђ већма жицну, и чављић-в се савие. „Чекаи чекаи — рекне чекићЂ, садт. ћу н теби помоћи." Ту низђ њи стааше и клЋште, кое чекићу много реда у иомоћи беше, кадгодЂ се тврдоглавт, чавао налазаше. Чекићт, аамоли клЂште, и ове одма у помоћт, прискочив, спопадну чавли за главу и стану чупати. Чавлн стане дрека, ерг клЂште никогђ меко неваташ. Кадтв. клФште чавлићт. исчупаше. привати га чекићЂ, и стане исправлнмћи и лево и десно ударати, и онда опетг на даску намести. пакт. почне ст> нова у главу бити, докт. га свега у даску несаби. Нект. се свака !огуница чува, да тако непрође.

Тичие ие. Тичие е ие и оно наималецние сила знаменито. Сви знаго, да се ае састои изг беланцета и жуманцета, обое у тврдои кречнои лтоски затворено. Ал г б окромт. те тврђе лшске, што лету место оклопа служи и од г в сваке га повреде чува, има у нутри 10шт. три танке кошуљице, што онетт. меко беланце и жуманце чуваго, да ихђ та тврда спола лмска нетишти. Тако умотава милостна маика свое нежно детенце у нише увоа, а увект. наитанф пеленице прво на дете меће. Не е изнутра шшт. анаменитие. Сви знам, да у беланцету жуманце стои, свако у свом кошуљицу замотано. На свакомг жумањку има една мала пегица, то е наизнаменитиа стварка у аету. Та е пегица заметакт. и почетакт. будуће тице. Жуманице и беланце ст. почетка су само мека постела и завои ономв заметку, алг доцние прва рана тои тичици, докђ се изт. нета непроклмви, где в после илт.