Školski list

92

то има за ово шш едан башка по,1уквир са 10 кратки жица. кон се на оквир углавити даде. НаМновиим Живн&вим справицама додате су гош и Херманове цеви и тако <-. ово иаиболн од свшо, *)

Школске вести. СРБСКА ПРЕПАРАНДИЛ У СОМБОРУ. Испнти на препарандии свршенису од 20-ог до 28-ог Шлиа о. г, и успех био е: да е од 14 второлетни приправника проглашено нбих 11 да су способни за учител^ на основнои народнои школи. 1 и за ниже разреде главне школе, а 1 за главну школу ; 1 е упућен да течаи повтори, а 1 е своеволћно изступио; а од нвих 24 прволетних положило е нбн 15 испите добро и проглашенису да су зрели за прелаз у други течаи, а 9 их има на почетку идуће школске год. из иеких наука испите допунити, пак ће по успеху тога или у други течаб прећи или први повторавати. Владанве било е уопште добро , иступленва ние било никои, и ние никои до тужби долазило. Школу и цркву походили су уредно, изузевши случаеве болести; али болести е ове год. бнло више него другчие, кое због сиротин - !;, те станованп у малим влажним собицама, на кое би већма пазити валало; а кое и због слабости груднб у неких, кои нису требалн у завод ни прим.Љи бити. Ко ће учителв да буде вала нке груди да има, са слабима нека нико и непочин!;, ер ће се пре времена сатрти. При приманго вала на ово наивећма мотрити, па свакога, кои ние сасвим аки груди одговорити, да други леб гледи. Окром ови редовни приправника добили су допуштен4 још и привремени учите.њи из Сараволе, Оросламоша и Гада (коа су сва троица романску препарандиго свршили)да положе овде изпит за српске учител-6. Од ових е први коекако положио, други ние мого, трећи ние ни дошо. Приметити имамо, да су од нека доба почели романски препаранди а Срби авлнти се на изпите у Сомбору, кое е сасвим неможно ; — у романскои препарандии неучисе ни едне речце српски, па чудо е, да у онаки завод и иду, а шш веће, да се усуђуш ивлпти се за испит на овом заводу, у кои никад завирили нису. Зимус начини едан дописник Србобранов читаву вику због ових учитела, а невиди, да са ових неприправлБиих за српску школу н за српску цркву школа и црква српска пропада, те зато српске општине, кое су свом добру раде неби ни под кои услов валаде отуда учител'1; да приме; а српске консисторие имале би шш већма на ово пазити.

Ове наВновие рачунаљке могу се добити из Оломуца у Моравскон преко КнБижаре Хелцлове (ВиећћапсНип^ ЕЛнагЛ НекеЛ, 01тии , Маћгеп) } и то: 22" високе и толико широке са дрвеним оквиром за 9 4>р. а са гвозденим оквиром за 12 <рр. Кремеров за се за 4 Фр. Уза сваки добие се и упЈ т тство, како се има са котм поступати. УчителБИ и местни школ. управителви валнло би да се постараго, да ове справице сваки за свого школу набави. Мали оваб трошак биће стостручно наплаћен оним разумним знан^м, што деца задобиго полоћу ових справипа.