Školski list

146

V

нога и т. д. Коловођа етане у среду, иа или изазива по именце еднога по еднога, а све пази непаиш.ивога , или чини ио нешто од онога, са чим се она слабост дае познати, кого е рад да изазове. Ко иеучини одма свое, дае залог.

Н е м о ж и о. (Шалвива игра.) Много се чини лако лагацко, а кзд дође да се учини, а оно и Голилту неможно. Ето ти си баш добар скакач, н ћу метнути ову сламку предате, да е прескочиш, алн тело да остане усправо и круто, ни чланка ни колена, ни кукова, ни тела ни главе да несавиаш, па неможеш прескочити. Доп} 7 стићу ти да смеш савиати колена, и опет неможеш прескочити сламке, кад е ставим на землго, уз дувар. Стани с леђи и петама уз дувар, па се сагни, али колена не сави, да сламку дигнеш, не можеш. Ти си добар гимнастик, умеш дигнути ногу напред и вастрану, али де стани уз дувар левом ногом и левом страном сасвим наслон^но на дувар, па дигни десну ногу, не можеш. Не можеш седе1>и устати са столице, ако едан услов допустиш, да при устаанго леђа не савинш ни главе напред нагнеш, и да колена у правом куту задржиш, и стопу подасе не подвлачиш.

Дваест и пег броева. (Рачунска игра.) Од 25 у 5 редова по 5 ставл4но броева погодити, кои е ко брои запамтио. Напиши или подаи нека ко кое оће броеве напише. Н. пр. 20. 24. 14. 10. 32. 72. 16. 84. 88. 50. 12. 41. 93. 64. 18. 15. 30/ 80. 54. 61. 44. 51. 42. 78. 28. Оћеш ли да погодиш, кои е ко брои запамтио, то мораш ову таблицу преписати али тако, да броеви, кои у горнвои таблици упоред стое, у твоши преписанои едно испод другог дођу овако;