Školski list

172 —

„Наставник" књига за децу обојег нола, написала Едвиџе Рати-Фери наставница, понашио Ник. С. Савић. Издање књижаре М. Каракашевића у Сомбору. Цена 25 нв. „МИо8 01Ш6 ц пагоДшт резтата за 12 ЈерЉ вПка. 1г<1&је кприага ђгасе М. Ророујса и ЈЈоуот-8ас1и. Сепа 60 поус . — Ово је ирво издање одабраних народних иеванија о Милошу Обилићу, које је одабрао и уредио г. А. Сандић. Латиницом је штамнано.

УПРАЖ&ЕНА УЧИТШКА МЕСТА. — У Мохолу тражи се учитељ. Плата 210 Фор. у готовом 63 Фор. у име огрева, 16 великих ланаца ораће земље, на које обштина терете плаћа и стан с баштом. Молбенице се до 1. Окт. м. школ. одбору у Мохолу иоднети имају. — У Кулиину тражи се учитељ. Плата је 150 ®ор. 16 нешт. мерова жита, У 2 сесије земље и стан с вртом. Рок 14. Септембер. — У Великој-Кинкинди траже се три учитеља и једна учитељица. Плата је 750 Фор Учитељи су дужни у цркви нојати, а ирвенство имају који су испит из мађарског језика ноложили. Молбенице се имају до 16. Сентембра местном гаколском одбору у В.-Кинкинди поднети. — У Модошу тражи се учитељица; плата је 300 Фор., стан с баш том и један хват дрва, ®/ 4 ланца земље и 6 ф . паушала. Рок до 20. Септ. — Траже се учитељи и црквени појци православне вере на комуналним школама у Суботишту, Бингули, Шатринци, Баноштру и Габошу; нлата је у прва три места 400 ®ор., стан, огрев и врт. У Шатринци ће првенство имати, који докаже, да је и миђарском језику вичан. У иотоња два места је нлата 350 Фор. уз то стан, огрев и врт. — У Шаренграду тражи се подучитељ и појац православне вере. Плата је 360 Фор. и 60 Фор. награде за појање у цркви. Молбенице се имају на васоку кр. хрв. земаљску владу отдјел за богоштовје и наставу управити и до 25. Сент. по новом кр. жуианинској области у Вуковару доставити. — Тражи се учитељ у Чобанцу. Плата је учитељска повишена и састоји се из 380 Фор. са уживањем једног јутра ораће земље, слободпим станом и 2 хвата тврдих дрва. Уз то нриход иокрај свештеника до 30 Фор. годишње. Учитељ је дужан у цркви појати, децу пронисаним наукама добро учити н хришћански васнитавати, и примерно се владати, притом и мађарски треба да зна.

Сл. црквене обштине и Г. Г. учитељи, који „Школскв Лист" примају, а до сада нису предплату нослали, умољавају се учтиво, да то што пре учипе, како би и уредаиштво могло штамиарију, награде и остале трошкове за ову годину подмирити. Број 11. изићиће 1. Новембра. Изда.је и уређује: НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЂ.

Штампа Ф. Битерман.