Školski list

Школски 1ист.

„ШКОЛСКН ЛНСТ" излазн Једин пут у месецу. Пррдплата је ма цолу годи 1у 1 ф . 50 иовчића, а за Србмју 4 динара.Учитељи са малом платом, као и богослови и примравници, добпјају лист у пола цене. Дописи и предплат 1 шаљу се: Уредништву , Школског Лнста" у Сомбор.

Бр- 1- У Сомбору 15. Јануара 1890. Год. XXII. ДАНАШЊЕ БАСПИТАВАЊЕ И БАСПИТАЊЕ*) НА СТРАНПУТИЦИ (За награду.) „Човечанство ће се опда реФормирати, кад се реФормпра васплтавање младежн ; јер васвитавање је основни камен за срећу човечанску." ГотФрид Вилхелм /1ај6ниц.

-к-1

Пс

»оред свега тога, што је педагогиЈа као наука о васпитавањЈ већ са свии научно системизована, ппак данаш • ? н>е васпитавање и последице његове у жпвоту не могу, Ј на жалост, ни најмање задовољити. Не хладни посматрач, пе идејалиста, који тражи идеју потпуно овапућену, него и сам онај човек, који је тако силно добру рад, да и у капљици добра читаву бујицу види, ако само иоле уме посматрати н нидети, не може бити задовољан са данашњнм васпитавањем и носледицама његовии. Можда ће у први мах иногпма зазвучати ове речи са свии песимистички ; али нека се само приберу мало, те нека се прогресивно упуте стазаиа теоретичне недагогије до краја, па нека првдставе, како би изгледало у човечанству, да ое — којом срећои — •■<> ©грева и подпже на зрацима идејално васпитавања. А кад сЈ ирвшли овај пут, онда нека испореде са тим данашње практично >&*иитавање и јадне последице његове у животу, на ће се и сами уверитн^ да тако васпитање, како оно данас стоји, баш заиста не м»же задовољити. Но потрудимо се само иало, на ћемо све то однах и видети. -Л.

*) Под рвчју васпит««ање разумем пут к' васпитању, « под изр&зом васпитање мисим увек последицу васпитавања. И за ј.едно и ва,^руго дршим, да одговара филологији и духу нашега јознка. Писаи

М/ №

.ч-:

Ј