Školski list

— 180 —

Покојник је отац вреднога проФесора и уваженог научешака М. Петровића. Сви су га поштовали и љубили са његове доброте, пријатности и предусретљивости. На погребу участвовао је велики број грађапства, проФгсори, питомци и питомице учитељишта п учитељи. Бог нека га у вечност удвори ! МАРА РАЈКОВИЋЕВА, исаитана и оспособљена српска народна учитељица, преминула је после дугог и тегаког боловања у Сомбору код своје матере 18. Октобра у 20 ој години млађаног живота На укопу су присуствовали многи грађани, виша девојачка и учитељска школа.' На опелу је држано и иадгробно слово, у ком је у кратко изложен живот и учитељички рад покојнице. Бог јој дао рајско насеље!

НОВЕ КЕИГЕ И ЛИСТОВИ. Послате уредништву на приказ. „Глас Истипе Лист за црквене проповеди, хришћанску поуку, духовну књижевност, животописе, старине и православне црквено-народне потребе. Година VII Уредник: Сава Петровић, „Глас Пстине" излази 15-ог и носледњег дана сваког месеца на читавом табаку велике осмине. Цена је листу: За Аустро-Угарску: 2 ф. на целу годиву, 1 ®ор. на пола године ; за Србију о динара на целу годину, 2 и по дин. на по године. Из Србије прима претцлату књижара В. Валожића у Београду. Још се могу добити сви бројеви „Гласа Истине" од почетка до данас. Власник и издавалац „Глас Истине" штамнарија А- Пајевића. Овога месеца изићи ће из штамне: ТРЕБЕВИЂ, први срнски велики илустровани календар у Босни и Херцеговини. Уредио: Н. Т. Кашиковић-Сарајлија. Садржај овог календара је леп и богат. Поучно забавни део има 21 саставак, а од ових и од наших првих књижевника. Осим тога доноси 25 слика. Цена му је 50 н., а поштом 60 н. Наручбине се упућују на штампарију Сниндлера и Лешнера у Сарајево.

Навршујемо већ и последњу четврт о. г., а још имамо на дугу које од прошлих, које од ове године много стотина Фзрипата, са којима треба да исплатимо штампање листа и награде, С тога уљудно позивамо г. г. учитеље, који лист примају, да својски настоје код дотичних обштина, да нам се одуже. Опомене смо свима дужницима ових дана по ново распослали. Који нам после поновљене опомене до 1. Децембра ове године дуг свој не плате, принуђени ћемо их бити путем јавности опоменути. И здаје и уређује: НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЕ,.

Шхамиарија Ф. Бихермана у Сомбору.