Školski list

— 148 —

За време целе црквене и школске светковине, као и ири обеду о здравицама у славу Св. Патријарха пуцале су на простору у сред села прангије, а народ се веселио благосиљајући и славећи дарежљивост Светога Патријарха основатеља нове школе у Белом Брду. Спомена је достојно, да је школско здање по прописима педагогије и хигијене врло лепо сазидано. У њему су две простране високе и видне школске дворане, са новим удесним школским намештајем и училима; предсобље са вешаљком за дечије хаљине; учитељев стан са две собе, кујном предсобљем и подрумом; са пространим двориштем и вртом школским, што је све изведено о трошку Његове Светости Патријарха у вредности од 8000—10.000 Фор. Даље Његова Светост Патријарх изволио је примиги на себе плаћање учитељице за ову школу, и учитељу поклонити уживање шест катастралних јутара ораће земље. Нека је слава и хвала обновитељу србске вероисповедне школе у Белом Брду Светом Патријарху Србском Георгију Бранковићу !

ПОЗДРАВИ приликом четрдесетогодишње ирославе Н. Ђ. Вукићевића дана 17. (29.) октобра 1893. године. (Наставак.) 187. (Т.) Сента. Неуморном раднпку на пољу нашег школства кличемо живио на многаја љета. Н. Велеслин, Сава ЛудајиК. 188. (Т.) Ковиљ. Жзлим од Бога на данашњи дан здравље. Ваш одани ученик Еузман Стефановић учитељ.

189. (Т.) Травник. Придружујући се у духу прослави кличемо Ти живио обновитељу српске школе, живио нам славни педагогу! Благодарни бивши ученици Стева и Мара ВујадиновиК.

190. (Т.) Сента. Честита прославу благодарни ученик. ПилиК.