Školski list

_ 48 —

других задатака, од 24 часа једва ако 4—5 часова опавају. На крају овога нредавања, које је бећтЈЈ-Моппаго! у Моокви држао, кели он: „Не мпслимо, да претераним учењем образујемо учене и корисне људе. Њиме само умножавамо број нервозних и младих стараца." Ј. Е.

НОВБ КМГЕ И ЛИСТОВИ. Рад и именик Матице Сриске године 1^98. е два додатка. Књиге за народ издаје „Матица Српгка" из задужбине Петра Еоњевића: Св. 83. 0 СреКи. Шта је срећа и како се до ње долази ? За народ наиисао Југ Станикић свештеник. I. Св. 84. 0 СреКи. Шта је срећа и како се до ње долази ? За парод паписао Југ Станикић свештеник. II. — Цена је свакој свееци 10 новч.

НА ЗНА&Е. Уреднигатво овога диста, замолило је српски учитељски збор у Великом Бечкереку, да пресуди, који од послата и у прошлој 1898. годиии штампана чланка заслужује од уредништва овога расписану награду. Исти учитељски збор у седници својој од 2. марта т. г. бр. 21. донео је закључак, да је чланак: „Како би се поправило учитељско стање" — „прост допис који нема педагошке вредности"; а чланак: „Негујмо идеје нужни су нам идеали" — „изузимајући неке омање погрешке пре би заслужио награду, али главна мисао није јасно изведена и г. писац се од ње чесго јако удаљује." Према томе је исти збор једногласно решио: ,,/Ја ни један од иоменута два члаика није достојан награде." Уредништво ово изјављује од своје стране, да је награда условно расписана и да би је издало само у том случају, ако би ју писац којега чланка изрично заслужио, но како то овом приликом није случај, то се и расписана награда не ће издавати. Запечаћена шиФрована писма, у којима се налазе имена писаца поменутих чланака уништена су. ■ У Сомбору, 28. марта 1899. године. Уредништво „Школског Листа". ИзДАЈЕ И УРЕђУЈЕ : НИКОЛА ђ. ВУКИЋЕВИЋ. Штампарија Ф. БИТЕРМАНА И СИНА у Сомбору.