Službeni list Srpske književne zadruge

206

18, — 1782. рођен је, у Пељешцу у Приморју, гГован Бизаро, зналан талијански песник, Србин по народности. — 1865. умро је, у Смедереву, Паун ганковић Баћа, државник: као министар просвете издао је, 1842. године, „Устројеније јавног училишног наставленија,“ и то је био први школски закон у Србији, који је обухватио основне, средње и више школе. 1884. умро је ован Ернест Омолар, отац новије књижевности лужичких Срба.

14. — 1882. умро је, у Ваљеву, ован Симић Бобовац, народни старешина у другоме устанку за ослобођење. — 1872. умро је, у Бечу, Димитрије Лрнобараш, државник: као министар просвете уништио је-забрану Вукова правописа у Србији, и повисио је и уредио плату наставницима средњих школа. — 1877. умро је Фрањо Палацки, знатан чешки петорик и велики родољуб: много је радио на духовноме јединству свих Оловена. — Истога дана умро је, у Рисну, у Боци, око Гаврилов Суботић, Орбин Бокељ, добар јунаку првоме и другоме устанку за ослобођење Србије.

15. — 1889. био је између Срба и Турака на Косозу крвав бој, у коме погибе српски кнез Лазар и из„тибе многобројна српека војска (Видов дан). — 1400. умро је српски пећски патријарх «Јеврем (постао је патријархом у Шећи пре косовскога боја, за живота Лазарева, — 1876. године). — Истога дана умро је захумски војвода Радич Оанковић. — 1784. аустријски цар Јосиф П обнови наредбу, да се у српске православне школе у дан. Аустроугарској уведе народни језик и — латиница; али на молбу српскога народа и митрополита српскога Мојсеја Шутника латиница не би уведена у српеке школе. — 1586. рођен је, у селу Бечњу, у рудничком округу, Милија Катанић, пуковник, просветни добротвор: оставо је Фонду за потпомагање сиромашних великошколаца десет хиљада динара. — 1847. ученици онд. београдског лицеја основаше „Друштво српске младежи“, прво ђачко удружење у Орбији.

16. — 1816. погинуо је, у Шапцу, шабачки владика Лелентије Никшић, виђен радник у првом и дру-