Službeni list Srpske književne zadruge

210

27. — 1441. освојише Турци град Ново Брдо, после трогодишњега опсађивања, и тако први пут обла-

даше српском деспотовином. == 1797. рођен је, у Лежимиру, у Срему, Џетар Матић, књижевни радник („Орпска граматика“, „Српска историја“). — 1876.

били су крвави бојеви између Срба и Турака: капетан Михајло Илић сукоби се на Кадијачи, под Јавором, с табором низама и 800 Арнаута и потуче их; на Аништу, на левој обали доње Дрине, био је бој између српских добровољаца и турских башибозлука; у Херцеговини Турци низами, после узалуднога опирања, морадоше напустити градић Кључ, испод Бањана, и повући се испред Ирногораца.

28. — 1848. био је крвав бој између Срба и Маџара код Ичке, близу Великог Бечкерека. — 1876. био је бој између Орба и Турака код Малога Зворника, п Срби отеше од Турака Мали Зворник. — Истога дана капетан Михајло Илић оте турско утврђење „Свети Никола“, под Јавором. — 1882. умро је, у Београду, Атанасије Шиколић, просветни и књижевни радник: писао је са успехом и позоришне комаде („Краљевић Марко и Арапин“, „Краљевић Марко п Вуча Џенерад“) и ове и сада радо приказују.

29. — 1787. рођен је, у Сомбору, у Бачкој, Шлатон Атанацковић, потоњи владика бачки, књижевни радник и велики просветни добротвор. — 1805. српски устаници освојише од Турака Карановац (дан. Краљево). — 1818. отпоче на Делиграду између српских устаника и Турака знаменити бој, који је готово непрекидно трајао све до шестог октобра те године. 1844. рођен је, у Шешти, „Љубомир Клерић, научни радник, прави члан Српске Краљевске Академије. 1840. био је бој између Орба и Маџара -на Вршцу. Истога дана домамише Маџари на превару и убише 69 Срба у Молу, у Бачкој. — 1875. на састанку код бањанског војводе Бачовића, Орбиу Херцеговини углавише да устају на Турке. — 1876. војвода устанички Џеко Павловић удари са устаницима на Турке код Клека и отера их у град. — Истога дана Срби Црногорци