Službeni list Srpske književne zadruge

2389

лалац црногорски (владика Раде), песник („Горски вијенац“, „Лажни цар Шћепан мали“ „Луча микрокозма“ и др: у десетоме редовноме колу књига Орпске Ењижевне Задруге изићи ће његов драмат „Лажни пар Шћепан мали“. — 1828. рођен је, у селу Влашкој, у београдском округу. Милован анковић, заслужни и одушевљени јавни. радник. — 1886. -установљена је Српска Краљевска Академија Наука у Београду. 2. — 1402. српски деспот Отеван Лазаревић потукао је Турке код Грачанице, на Косову. — 1812. рођен је, у Киш-Керешу, У Угарској, др. Јанко Шафарик, научни и књижевни радник: много је радио на уређењу Народне Библиотеке и Народног Музеја у Београду. — 1848. рођен је, у селу Светлићу, У крагујевачком округу, Владимир. Карић, просветни и књижевни радник („Србија“).

8. — 1796. рођен је, у Вуковару, у Срему, 70ван Гавриловић, књижевни радник, велики добротвор учитељеких удовица и спрочади у Србији: све своје имање, у вредности од преко 250.000 динара, оставио је као Фонд за пенсије учитељским удовицама и сирочади. — 1867. рођен је, у Београду, др. Бока (0. Ворђевић, врло марљив радник на српској књизи („Матија Дивковић“, „Сима Милутиновић Сарајлија“).

4.— 1828. рођен је, у Вуковару, Бранко Јовановић, просветни и нар. добротвор: своју кућу у Загребу, у вредности од преко 30.000 Форината, оставио је српској православној загребачкој општини, да се од дохотка подмирују потребе там. српске школе и православне цркве. — 1882. умро је, у Загребу, др. Ђура Даничић, прослављени научни радник: највише је радио на науци о српском језику („Рат за српски језик и правопис“, „Српска синтакса“, „Рјечник из књижевних старина српских“, „Акценти“, „Историја облика“, „Основе“, „Коријени“ и др.). :

5. — 1885. умро је, у Загребу, Данило Медаковић, новинар и књижевни радник („Повесница српског народа“).

6. — 1817. на скупштини народних првака, скупљеној у Београду, кнев Милош Обреновић је про-