Službeni list Srpske književne zadruge

244

у Србији закон о ковању српскога сребрнога новца : ово је био први српски сребрни новац после пропасти самосталности српских земаља у ХУ столећу.

Децембар.

1. — 1810. рођен је, у селу Липови, у Барањи, Никанор Грујић (Орб-Милутин), владика, књижевни радник и песник и добар говорник. — 1847. умро је Павле Поповић Шапчанин, даровит песник. — 1861. умро је, у Сремским Карловцима, српеви карловачки патријарх Јосиф Рајачић. — 1878. у Србији су законом уведене метарске мере. — 1877. Србија је поново објавала рат Турској. — 1898. умро је, у Абацији, у Јадранском приморју, др. Лаза Докић, просветни и књижевни радник и државник.

а. — 1871. умро је српски цар Урош, син цара Стевана Душана Силнога. — 1898. умро је, у Београду, Окица Глушчевић, новинар и књижевни радник.

д. — 1600. умро је, у Задру, у далматинскоме приморју, Симо Будинић, српски песник. — 1848. аустријски цар Фрањо ЈосиФ признаде српску Војводину у Угарској, потврди Орбима у Војводини Јосифа Рајачића за патријарха и пуковника Стевана Шупљикца за војводу, и обећа Орбима да ћеим, чим се стиша мадарски покрет, дати унутрашње уређење, које ће одговарати зародним потребама. — Истога дана био је бој између Срба и Маџара на Јарковцу.

4. — 1818. рођен је Матуја Бан, песник и књужевни радник, прави члан Орпске Краљевске Академије.

5. = 1829. рођен је, у Дубровнику, каноник Иван Стојановић, књижевни радник, велики родољуб. 1889. умро је, у селу Добрачи, у Гружи, ован Добрача, борац и народни првак у другоме устанку за ослобођење. — 1900. умђо је, у Панчеву, у Банату, Драгиша Милутиновић, син песника Симе Милутиновића, Сарајлије, просветни пи књижевни радник.

6. — 1848. српски карловачки патријарх Јосиф Рајачић позвао је Орбе из Орбије да притеку у помоћ · Србима у Војводини у борби противу мапарских насиља. — 1896. умђо је, у Великом Бечкереку, у Банату,