Službeni list Srpske književne zadruge

А

о Пра И а риса сл]

СТРАНА 14.

Све ове књиге (8 комада) укоричене, узете заједно, Задруга продаје за 18:50 динара (круна), а посебно Обломова за 250 динара (круне), Давида Коперфилда 1 и 11 за 5 динара (круна), Раш и мир !— ТУ за 1050 динара (круна) и Приповешке 11 за 2 динара (круне).

Коме пак требају. само Ш св. Лавида Коперфилда или 1, Ш, и1У свеска Раш и мира (дакле без првих свезака ових дела), може те све- | cke добити по ! динар (круну) у меку повезу, | а с корицама 25 пара (потура) скупље.

VI.

У Задругину стоваришту има нешто засебних корица од Обломова, Богородичине Шркве,

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

==

Приповедака Ти 11 (све од ранијега Забавника) и Задруга их продаје по 25 пара (потура) комад. Ко од задругара хоће да набави ове корице, нека пошље новац унапред.

Задруга има исто тако на стоваришту нешто Београдских прича од С. Матавуља и даје комад по 1 динар (1 круну).

МИ.

На питање неких повереника и оснивача, могу ли оснивачи, који су већ уплатили повећи број година без прекида, доплатити свој улог до 20 година, те тако одмах постати добротвори и добити повељу, упућују се на обавештење 5, у 1. броју овога листа од ове године (стр. 4., стубац 1.).

Изводи из записника.

1: Главнога одбора. |

(Састанак 13. септембра 1908. год. — Саслушано је саопштење председника г. Ст. Нова- | ковића, да је, према ранијој одлуци, био са члановима управе г.г. Ј Продановићем и Х. Ли- | лерђом код г. Министра Спољних Послова и г. Министра Просвете ради откупа књига Задругиних, те се нада успешном одзиву ; — изабран је, по стечају, за чиновника Задругина г. Милош Бајин, с платом од 100 динара месечно; —- за члана управног одбора и књижевног | одсека изабран је г. Павле Поповић, ванредни професор Универзитета; — одређен је благајник г. Х. Лилер да оде у Срем. Карловце и сврши | обрачун с досадашњим комисионаром Задругиним г. Милутином Јанковићем, и пренос магацина у Земун, садашњем комисионару г. Милану Илкићу, књижару и штампару; — одређени су чланови управног одбора глг. Мирко М. Поповићи Јер. Живановић да оду у Скопље и организују с тамошњим Србима заступништво Задругино ради што бољега растурања издања Задругиних по Ст. Србији и Маћедонији; — утврђено је да се ђацима даду по спуштеним ценама од 4 динара (круна) и ХШ и ХМ коло као и појединачне књиге којих би било више од 100 примерака ван комплета.

Састанак 11. октобра 1908. год. — Прочитано је писмо г. Павла Поповића, ванр. професора Универзитета, којим изјављује да се прима чланства у управном одбору и књижевном одсеку; — саслушан је реферат изасланика у Скопље о успешном раду њихову, по коме се Централни одбор Срба Османлија у Скопљу примио главнога заступништва Задругина за Ст. Србију и Маћедонију; — одређени су чланови главног одоора г.г. Ср. Ј: Стојковић,

Мих. Марковић, Мирко М. Поповић, Јер. Жива-

новић, да с благајником и тајником утврде Списак Задругиних издања, пробраних за Ст. Србију и Маћедонију, са сниженим ценама; усвојена је молба одбора Стаменковићеве 3Задужбине, којим моли Задругу да уза своје књиге растури у Старој Србији и Маћедонији прва два издања те Задужбине; — дата је, према повољном реферату благајникову, разрешница досадашњем комисионару у Ср. Карловцима г. Милутину Јанковићу.

li. Књижевнога одсека.

Састанак 13. септембра 1908. год. — Саслушан је реферат тајников да је штампање ХУП кола довршено, а да ће до краја месеца бити готово и коричење; — приповетка Из харема и харем од г. Михаила Вељића, учитеља, дата је на оцену члану одсека г. Драгутину Костићу, професору; — није примљена понуда г. Михаила М. Станојевића, учитеља, да Задруга прештампа његов рукопис Кроз Босну u херцеговину, — превод г. Саве Рабреновића, свештеника, Достојевскова Идиоша дат је на оцену члану одсека г. Јаши М. Продановићу, професору; — на упражњено место једнога члана одсека кандидован је г. Џавле Поповић, ванредни професор Универзитета.

Ш. Економскога одсека. (Састанак 13. септембра 1908. год. — Извршен је преглед благајнице за месец август. Састанак 1. октобра 1908. год. — Извршен је преглед благајнице за месец септембар.

ТУ. Надзорнога одбора. Састанак 13. септембра 1908. год. — Извршен је преглед благајнице за месец август. Састанак 11. октобра 1908. год. — Извршен је преглед благајнице за месец септембар.

ту ZS