Srpska nezavisnost

— Ј97 —

благајнику и упишу нреко 50 лвца за чланове помагаче пстог друштва. илатнвшн по 4 дииара :<а евако. Па како сваки члан и иомагач има глаеа на збору. то иета лица са неколпко етаријих чланова. који „нанредњацима" ирипадају. начпне внком такав неред, да је предссдник друшгва, немогућн ред одржатн. нрииу1>ен бпо еедницу збора закључити, и ако ннје нова управа ирема нравилнма друштвеним пзабрана. Усл>ед овога. векн део старпјих чланова са председником и одбориицима изнђе нз сале, а новоупнсани са неколико старих чланова остану, н то нротивно закону о удружењима н нротивно правизима друштвеним, т. ј. без нредставнпка друпггва. нзберу себи председннка и одборнике. Чујемо. да је овогодпшњн одбор уложпо протест противу овог незаконог поступка. Оволико за сада. а доцније, кад сазнамо цео ток стварп. донећемо опшнрпији пзвештај. Даклем „напредњацп" хоће и ово друштво да увуку у своје партијске вртлоге. Друштво за пољску привреду под председништвом г. Спасића, којп га је п основао, бнло је свагда на неутралној висиии, и радило на том, да што бол>е иостнгне цељ ради које је основано. Разузданост „виделовачка" хоће све да понншти што њенпм партајскпм цељпма не годп. Не треба ии да постојп ни ово друштво, ако оно не нде у рачун „виделоиннма". А како напредује све оно што допадне шака „внделовцпма", то нам сведоче толики јаенн прнмерп. Свс што ,је у рукама разуздане нартајске страсти „виделовачке", све то мора нћи у назад в пропасти. Па ако по несрећи падне и ова устаиова у њихове руке, онда је на сигурно она пропала. Под _светлошћу и ..внделоваца" впднмо ми само развалпне п ништа више. Из Крагујевца смо доби.тп здраво онширан допис о избору носланика. 'Го је узрок што га до сад ннсмо штампали. Нашпм пријател.нма ван Београда мећемо на срце да што краће пншу о стварпмо за које нам достављају. То је н у њиховом нптересу. јер смо онда у стању да такав допнс одмах одштампамо. Доиис пз Крагујевца донећемо скраћен у нрвом идућем броју.

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ

ИОЗИВ НА 11РЕТПЛАТУ Од нове године настаје нова претнлата на ,,Сриеку Незавиеност." Ко је рад да држи наш лиет, нека ее пријави и иошље претнлату до нове године, јер ее од нове го< дине лиет никоме неће на вересију даваги. Наручбине и прегплату иримају све ноште у Србији. Оеим гога може се свако, коме је угодније, претнлатити код наших овлашћених скун.вача или код нодружина „дружине за нотпомагање Срнске Књижевности." Рукониси нек се ша.ву I уредништву, а огласи и ! нретнлата администрацији „Срнске Независности." УРЕДНИШТВО.

ШШШЖ ..П. Лојду" јављају из Котора 19. (30) децембра да је пуковппк Хостпнек тамаи добио вест како се нзмеђу усталнх српских нлемена бокешкнх Уб.ганп хоће да умире. кад се сукобише устаници у Кривошнјама са аустријскпм жандармима и да су у том сукобу четир жандарма убијена. Сад, веле. већ нема разговора о измпрењу. свн су устапнци за оружани отпор.

Д Н Е В Н И К Београдсии На Тукџи-лан ггрел>ан је на Караб.урми Вел,ко Амалбаша. Страни У недељу је у приеугтву непрегледне еветине отворен Св. Готхардски тунел.

Суду општине Чачанске. Ио закону <» штамтш дужно је „Вндело" штамиатп вашу зианичну □справку, ако је удешена према члану 11 тога ј Закона. Према томе, кад „Вндело" иећи то да учлнн. а ви га тужнте суду, па нека га суд нриноро- Мн би кашој исираицп радо дали места, али не можемо из начсла. јер кад је након аа све, онда нска је и «а „Вндел««." Учнните дакхе прпјаву оуду

Због божићних празни« ка изићиће идући број у торак.

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ

НЗОШЛА ЛЕ ПЗ ШТАМНе КЊИГА:

СРБИЈА И ПОРТА

Е

1862-1867.

^ов. Ј

. ј^ИСТИТЧА

ПРИПОВЕТКЕ АлФонса Додета. ПРЕВЕО Г ФРАНЦУ.СКОГ 35 пара. ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ. ЛГТ0ИИЈГКО 1НИТИ.1К III'11 ПОЧКТКу XVIII ВИЈККА САЧИНИО Петар Пвтровић Његуш.

ЧЕТИРИ КЂЕРИ. ИОРОДИЧНА <'ЛПКА Софије Подлиискл. 35 пара.

Свс ове књиге добојајц <-г // свима сраски.ч књижарама.

()гласи

у Б еограду, у држави0.1 штам11дри.1н 1881 (нд осмини стр . 335.Изашла је из штампе ВЛА ДА од 19-ог Онтобра (1880). и ЊЕНА ЗАКОНОДАВНА СКУПШТИНА 91 етрана иа осминн; штамнарцја код _Св. Саве." Куиити ее може код свију књижара у Београду и у уредништву .. Сриснг //. зависности* , за .">0 нр. дин. ио комаду. У наклади књижаре БраАе Јованов^гка у Панчеву изишла су баш сада ода нова Је.)п: Д ^ I; I 1 РОМАП МАТОЕРИЈАНА. С ♦РАНЦУСКОГ НРБВКО Д. Јеври*. / линар 10 иара.

за држаље бибера, еоли и чачкалицн 1. велика кашика и» једног комада. 1. Кашика од британског сребра за млеко. б. енглееких кашичица за малу децу. 4. Часице за јаја 4. таслице за шећер 1. особпта шсћерница. Ј. цедиљка за чај 2. особито леиа салонска свећњака Сви ови 55. набројаних комада коштају укупно * Фр 50 кр. По нарочитој иоруци може ее код мене добити чнтава гарнитура из следећнх етвари. 6. Ножева 6. Внљушака 6. Кашика | 6. Кашичица за ка<х»у Иоруке у наточ или уз приношиљку готовог новаца извршује нуномоћнн« Ве7 о 11 ш&сћМ^ег с1ег Еи^Насћеп Гађлкв Оеро^ јп М. Ваиег бговве 8рег1{га8ве 21 и 23

ОБТАВА хиквидације Од једног енглееког етаблиемана, које је новчане нсприлике допало. добио еам ја долепотписати, као нуномоћник за земље аустријске државе следећу наредбу: „Раеиродајте све ствари у иартијама што нре можете. јер су каен врло нотребни новци. • По овој наредби. нродајем ја ниже следеће етвари у партијама по тако про- ' бнтачној цени. да не могу иропустити а да овом приликом н. и. не обратим нарочиту пажњу на необичну тјевиноћу. (3 ножева асталеких од бритарског еребра еа извреном ееченицом и од челика Г>. Виљушакк од бритапп.-ог еребра и цела. (>. правих. снглееких. асталских кашика од британског сребра. 0. Иајфињих каФених кашичнца од хи- ј неског сребра. 6. Најфињих иодмстача од британског [ еребра за ножеве. 1. комад од нравог британеког сребра

ДУВАНЏИНИЦА КОД „ПЛУГА" ОДПОЧЕ.ЛА .ТЕ КОНКЈФЕНЦИЈУ СА ТУРСКИМ КРИЖАНИМ ДУВАНОМ Нотинсатн учтиво јављам сваком потрошачу који нуши и који хоће да пуши правог п чистог турског дувана за своје новце а на своје задовољство, да сам отпочео раднти у мојој трговннн дуванској онштс познатој код ..ПЛУГА": скоро добнвени турскн дуван кога сам и» Турске од прошле годнпе 0аве1|П се на самом месту три месеца у ведикој количннн донео. За времс нак мога тамо бавлења ја сам тако сортирао и снабдео моју дуванеку радњу да Ку бити свагда у стању сваку конкуренцнју како у квалитету тако исто и у цени надмашити. т. ј. боље н јевтпннје. а меНу тим свакога мога муштерију подпуно 81.довољита, тако да кад једанпут узме код мене неће ни најмање пмати узрока да н да.[)е не узима (осим ако то из начела не би хтео а мени је овди цељ да што више нотрошим и наравно. зарада мора битн мања, но кад обрт буде већи онда ће се то све накнаднти. н ту су онда посматрачн у нравој добитн. ценовниЕ Једна ока турског дувана 4-те 1сласе 1(! динара „ ' . „ 3-ће ,, 24 „ - „ 2-ге .. 36 „ _ „ _ 1-ве „ 44 „ Поред доброга квалитета дајем ову добит потрошач\ ко узмс 1 I оке дувана на на внше имаће ову добит : На једну оку 3-ће класе има 2 динара „ „ „ 2-ге „ „ 4 „ „ „ „ 1-ве ч „ в „ На дувац нак 4-те класе иеће бпти пикаковог нроцента јер иа њему н онако је мала заслута, но његов - нроцент бнће у квалитету н то тако да ће сваки гост без разлике бнти потпуно и сасвнм задовољан. Као год што сам дао добнт оннма који узимају на више остаје н за оне који купују сваки дан. јер ћ« мој дуван у самом квалнтету од других дувана бити у велико разлнчан, слокодно узев ту разлнку до 20 " 0 (процента) што такоће заслужује сваку нажњу п прнзрење а нарочнто данас кад постаје оволшш државпп намети на дуван. У нсто пак време јавл.ам п нашнм дуванџијама којп би требали за својс радње турског дувана у сорти да ћеду тако исто наћи доброг рачуна у мојој магази. но само са том примедбом да ја овди разумем за готово. Лављајућн ово ншптованој нублнцн, да је све. ово овако, н да ће у нстинн сваки овако битн послужен, јамчп моја солпдна Фирма која постоји овде у Београду 22 год. услед тога мислим да могу на свако новерење да рачунам. на и овом погледу. 22. Декембра 18«1 год. у Београду. I НОШТОВЛЊЕМ МИЛАН С. МАРКОВИТ, . ДЈ ВАНЦИ.ТА КОД „ПЛУГА"