Srpska nezavisnost

- 538 —

ру Наупари, где је издржавао неправедно му досуђену казну, те но дозволи братства манастирског на малу госпођу дошао да тражи лекарске помоћи, но ту га помоћник Мутавцићји Младеновић — Белобрк. гонише и отераше натраг. Па им ц то не би доста но су га иосле стражарно са оружаним пандурима дотерали 3' Крушевац у затвор, и то такови, где се и зликовци не затварају. Ми не разумемо ову самовољу полицијску. Зар се може п преко наредбе министрове радити, и шта преиначавати? У таковом случају мора човек да сумња, да је и сам министар дао миг нолицијп да тако чини, јер како би иначе полиција дотле смела терати своју самовељу. Зна се да је попу Весићу по наредби министровој одређсн манастир за издржавање неиравпчне му казни, па како се сме он сада као свештено лице, противио закону и министровом наређењу, иремештати у затвор гди се најгори злочинци затварају. Зар може познати Белобрн имати толИко смелости? Но овом приликом да се спомене која и о том Младеновићуј.Белобрку". дасветвиди какови су код нас представници власти. Тај је -Белобрк" но све неморалан човек. Оп је у крајњој мери одат нороку пијаиства и коцкања. Сваки дан пијанчи и карта се, па на карте дајс и своједрагоцености и сатиће. Али се све то њему гледа кроз прсте, јер је „виделовац" те ревносно, шта више најразузданије служи њиховим партајским интересима, на уштрб званичког положаја и општих интереса. Докле ће „впделовци" овако терати, то они сами знају, али они не знају да ће народ скорим стати на пут њиховом разметању и самовољи.

У славу дана стуаања у брак ЊИХОВИХ ВЕЛИ ЧАНСТАВА , а у корист своје Раденичне шноле ЖШСКО ДРУШТБО иод покровитељство.и ЊЕЛОГ ВЕЛЈ1ЧАНСТВА КРАЉПЦЕ ТТ К ерта ириређује у Дворани Народног иозоришта 5. Октобра 1882. год. Б А Л Почетак биКе у 8 сахата у вече.

ЦЕНЕ МЕСТА: Ложа за 5 особа у идртеру и на I. ш-гериЈи 60 линара Лоока за 5 особа на II. галерији 18 „ Балконско седиште на I. га-герији 6" „ „ //. 4 „ Селиште на 1. »а.герији 4 „ Улазница . 3 „ Добровољни ирилози иримају се с највеКом благодарнош&у

Уз аовратак аозивнице жогу се лобити у.газнице, сгдишта и ложе 2. 3. и 4. Октобра између 2 и 5 часова ООС.ХС аодне у дворани Више Женске школе, а у лече гиранке на каси у аозоришту.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ У недељу пре подне отпутовало је Њ. В. Краљица, на парочитој лађи у Смедерево, па се отуда ноћу тог истог дана вратила у престолницу. — Суд округа београдског ослободио је притвора кмета грочанског Миту Арсенијевића, нашав да нема никаква основа стављању у прнтвор. Сад нека нам ко каже да полиција не тера своју самовољу, лпшавајући л»уде слободе. Као што поуздано дознајемо, кмета је грочанског ухапсио Љуба Матејић, син маркиратог Ранка Матејића нз Тополе. Тај човек канда је узео себи за задатак да кињи и гони све оно, што неће са „виделовцима". Међу тим какав је Љуба Матејић у својој дужности сведочи и та околност, пгго се он ухватио у разним злоупотребама. те се чпни већ и истрага. Видићемо да ли ће и он проћи онако олако, као што то обично бива са _виделовцима- који се ухвате у злоупотребама. Тешко народу кад је дочекао време, да му и синови Ранка Матејића заповедају и над њим се башкаре. — Г. Јован Бели-Марковић венчао се јуче са г-ђом Цаном ћери пок. Тршића трговца из Шапца. Венчање је обавио г. митрополит са неколико с-вештеника.

Она I осиода и хосаође, који с-гучајно не би доби.хи аозивнице, нека се изво.хе обраттии заисте 2. 3. и.ш 4. Октобра од 2—5 часова ао аодне у здању Еигие Женске школе. ПОД ЗАШТИТОМ Вис. престолонаследнига КРАЉЕВИЋА АЛЕКСАНДРА Београдско друштво за гимнастику и борење. ПРЕМА ЧЛАНУ ПЕТОМ СВОЈЕ УРЕДБЕ држат .Е у недељу 17 октобра тен. год. у 3 сахата по подне III РЕДОВНУ ГЛДВНУ СКУПШТИНУ у сали грађанске касине. Дневии ред: 1. Полагање рачуна старе управе. 2. Бирање нове управе. 3. Избор двојице контролора за преглед рачуна друштвених: и 4. Предлози појединих чланова. Позивају се чланови друштва, да тога дана на скупштину доћи изволе. Прхичедба. Према чл. петом друштвене уредбе сви предлози појединих чланова имају се поднети управи на 10 дана пре састанка скупштинског. Београд 22 септембра 1882. Управа.

Огласи

ТРПТГП 5 Ћ и X V*/ XX .ј 4 ^ 1 ^ ЛЛА X

Ј. х X [ЈХјјСХХХЈО^.

„Наставак" о Скобељеву донећемо у идућем броју.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ КЊИГА „ЗАЖНССТ КАЗНЕНИ2 ЗАКСНЛ" печата се, и биће готова до 15. октобра ове године. Да би тачно знали, коме ћемо и колико књига послатн, молимо скупљаче да похитају. ^>. Септ. у Београду. Ј. Ђ. АвакумовиК.

потписатих има поред особитог избора стакларског, порцуланског и штајнгутског посуђа н особито великн избор: сервиза асталскихи умивајућих. сервиза за белу и црну кафу и чај , сервиза стаклених за ракију, вино и пиво. Велики избор ваза за цвеће и разних Фигура од стакла, порцулана и мермера. Огледала са лагираним , политираннм п позлаћеним рамом од разне врсте и величине. Велики избор нослужовника гвоздено-лагираних са и без слике. од алиака и киносребра од најмањих и до највећих са и без ручице, исто тако чирана за једну, две и три свеће, кашика, ножева и виљушака. ШаФоље за слатко с посребреном тацлом и капком, корпе за кашичице н кашнчица малих. Исто тако нма и велики нзбор посуђа од пресованог и ливеног стакла к го разне врсте чаша пивских, чаша за воду и вино, разне врсте тацле. тањира н чинија, разне врсте и величтне шаФоља за слатко, компотјера н епажера.

бр. 101.

-12

БраЂа КарапешиЂи.

7 ТРГОВИНИ

Бра1е Еарапешг&а може се добити велики избор сваковрсних музикалија из првих Европских Фабрикаћеманета (Егеде) и то: Виолине, Виоле, Виолончела и Виолона (Басова) од простнх до најФннијих, сваковрсних жица и осталог прнбора за исте. Гитара, ФлаЈта и кларинета. Армоннка од најмањих до наЈвећих, верглова малих. мелодеона, манивил и многе друге за децу. Исто тако може се добити и кутија за виолине без и са бравом.

КУИА број 20. у Господској улици издаје сс цела или на оделења под кирију. Иста је кућа и на продају. Распитати код Настаса Тадића у исI тој улици, пли код Ђуре Љочића инжињера у гостионици г код Париза Ј . Број 178. 2—1.

ЈЕДАН СИРОМА1ЛАН ВЕЈИКОШКОлаи, који говори пемачки, тражи кондиције. 5'питати у редакцији овог листа. Број 179. 1 — 1.

КУИ5.

МОЈУ У КНЕЗ МИхајловој улици број 12. продајем из слободне руке са пробитачним уеловијама. Кућа је нова и богато украшена споља п изнутра. Горње су собе фино тапетоване патоси паркетом постављени. При земљи два дућана са собама и новим укусним нзлозима. Ко жели ово моје имање купити, тога молим ради погодбе нека се обрати на г. Стевана Тодоровића проФесора Реалке у добрачиној улица број 8.

5—6

притЈажаоц Никола ВујатовиЋ.

ШЕШИРА И ОБУЋА мушких и женских у велпком пзбору добпла је трговина Милованови^а и АиичиЂа 5—6 у кнез Михајловој улици ПРОДАЈЕМ КОБИЈ1У ДОБРЕ расе од 4 год. п 5 месеци 15 7* птака, каруце, санке, и проста кола 2 пара амова. Никола РадојковиК. НОВ СРПСКИ ГРБ Крал>евине Србије изашао је из штамне и може се добити у свима књижарама Грбови већн 1.50 дин. „ мањи 1.—

ФРИШког као и

АЈВАРА осталп еспап са најумереннјом ценом продајем тако даће п. муштернја подпуно бити задовољпа са еспапом у мојој бакалској трговини. у Београоу. Ђ. А. БорисављевиЂ. 3—2 спрам Коларчетове пивцице. ЈЕДАН ЂАК, КОЈИ СЛУША * трећу годвну ФилосоФпје на великој школп . тражи кондшшје за гимназпју о реалку. Пријаввтп се треба у редакцнјн овога листа. ЈЕДАН ЂАК ВЕЛИКЕ ШКОЛЕ жели држатп кондицпје мушкој плп женској децн из ма ког разреда ђимназпје. Упнтати у уредништву „Српске Незавнсности". ЦРРД'ДУ В АНЏН Ј СК ИХ Н 111_иМ БАКДЛСКИХ могу СЕ ДОБПТП У ШТАМПАРНЈИ КОД „СВ. САВЕ." 1ЕДАН ЂАК ВЕЛНКЕ ШК0ЛЕ " тражп кондпцнје, а уједно даје почетницима. часове из 4 >ранцуског и нсмачког језика. Упитатн у уредништву Српске Независностн. ЈЕДАН ЂАК ВШНН РАЗРЕДА, тражи кондицнје из основне школе. Ком је потребан нек сејави у редакцију овог лпста. Ј ЕДАН ЂАК УЧИТЕ.ЂСКЕ школе тражн какву ковднцију, да поучава ђаке из нижнх школа. При јавити се вал.а у Администрацнји овог лпста.

18 "отпо «ага».в српске Књижевнос^н" штАкплни т ттамилрији .жој С». С авк"

КНВЗ ИИГАИЛ. 71, ВР. 4 ОДГОВОРНВ УРКДНИК Др. Даза Костм*