Srpski književni glasnik

Књижевни ПРЕГЛЕД. 143

А све то у њој није неразумно понављање туђих речи или олако компиловање, него се говори на основи личнога познања и се изворима и књижевним радовима, џа се о свему даје свој или, ако је туђ, проверен суд. Стојановићеве идеје нису увек идеје човека с краја ХТХ века (на пример она о последицама француске енциклопедистичне литературе у Дубровнику), али су по правилу мисли здраве, напредне, широке. А над свима пири нека бескрајна честитост душевна, хришћанско-философска. узвишеност над злима дневнога ситничарства.

Кад споменемо, не наглашавајући нимало, јер се то по себи разуме, да књига одаје дубоку љубав пишчеву према свом предмету — прошлости дубровачкој, тим смо именовали још једну од добрих страна њених; али их исцрпли нисмо, и ако овде морамо не завршити него пресећи и говор о њој и данашњу хронику. Ни остала обећања, дана у прошлом броју, не могу сад испунити, јер ми је сав одређени простор собом заузела значајна дум-Иванова историја. ___Љ. Јовановић.

Б.) Страна Књижевност.

Емил ФАГЕ Политичари и Моралисти деветтнаветог вска. тРИ СВвеске, 1891, 1898 и 1900.

У Француској је, изгледа, политичко стање постало тако критично, да ниједном озбиљном човеку, и који има осећања за своју земљу, није више до књижевности. Иначе се не би разумело, зашто се главни француски критичари баве, последњих година, исто толико, — ако не и више, — политиком, колико M књижевном критиком. Ни Фердинанд Бринетиер, ни Жил Леметр, ни Анатол Франс, нису више само књижевници. Сва су тројица, данас, још и политички радници. Они еклапају партије, говоре INO зборовима, пишу уводне чланке, — може бити кандидоваће се и за посланике идућих избора.

Али, ако су променили поље рада, они се нису зато транеформисали. На против! Исти онај укус и иста она