Srpski književni glasnik

Књижевни ПрРЕГЛЕД. 147

у вези с неким моралним проблемима, пошто се решење политичких проблема, како изгледа, налази у Етици. Фаге је анализовао и оценио сзе политичке теорије и све политичке системе који су се јавили од Јосифа де Местра до Ернеста Ренана. Посао пе само велики, већ и разноврстан, јер између де Местра, који спомиње на каквог средњевековног богослова, п. Ернеста Ренана, који, поред све своје нежности наспрам хришћанства, опомиње на саквог античког мудраца, постоји разлика од које се већа не да ни замислити.

Фаге је радио девет година на овом делу, које броји преко тисућу страна, и да га је само писао развученим п тешким немачким стилом, штампа јамачно не би пропустила да ово дело назове «монументалним.» Очевидно, он је прочитао све списе евију политичара и моралиста о којима је говорио. Њихове системе није просто изложио. Он их је реконструисао, пролазећи кроз сав онај интелектуални процес кроз који и њихови творци. Отуда, као што је умесно речено, ти системи пзгледају, неки пут, у Фагеовом изводу, још потпунији, сређенији, логичнији него код својих твораца. Стил је Фагеов јасан, крепак, — може бити само, сувише духовит. Духовитост је пријатна, под условом да не пређе у манир. Међутим, Фаге је духовит стално, без прекида, систематски. Свака монотонија, па и она која је духовита, најзад умара. Што је горе, често је немогуће узети озбиљно оно што је Фаге рекао, само с тога што је он то рекао одвећ лепо.

Један либерал, који није оптимист, један скептик, који има систем најкрући и најдогматичнији; један човек без икаква религиозна осећања, који је целог века писао једно дело о вери; један човек лабава морала, који сав свој политички систем оснива на поштовању моралног закона; и даље, један човек ванредно одсечан у резоновању, а невероватно нерешив у радњи; готово велики O век по своме уму, а по својој вољи готово једно дете; готово испод. просечног човека по томе што никад није

10%