Srpski književni glasnik

БугАРСКЕ ФиндАнсије. 287

мих Бугара, г. К'нчову подноси да овако пише о становништву у Маћедонији:

«Језгру становништва у Маћедонији, у границама које обележисмо, чине данас Бугари. Друго место по броју имају Турци. На трећем су Грци и Арбанаси, који захватају Јужне и западне покрајине. На четвртом су меcry Власи, Цигани и Јевреји, растурени по целој области. Пето п последње место заузимају ситни остаци Черкеза, Срба u других неких народа у примореким градовима“. (стр. 17].

Ми понављамо, да је главна тежња г. К'ичова била доказата да су Маћедонски Словени истоветни с Бугарима, па на основу тога после закључити да целу Маћедонију ваља дати Бугарима. Као год што смо у прошлом броју показали да се та тежња опажа у оном делу књиге где се говори о историји Маћедоније, тако овде имамо да констатујемо да се она опажа у оном делу његове књиге где се говори о географији Маћедоније. У место да нам да озбиљно научно дело о. тој области, г. К'нчов нам је дао један шовинистички памфлет, код кога је најгоре то што је обучен у такав облик како се неће одмах познати да

је памфлет. СВЕТ. Ст. Спмић.

БУГАРСКЕ ФИНАНСИЈЕ.

Финансијско стање Бугарске ваља нам пажљиво пратити. Без добрих финансија, Бугари не могу имати добру војску. Без добрих финансија, они не могу имати успеха ни У својој спољашњој политици. Има још. један разлог због кога је корисно да о њиховим финансијама будемо тачно обавештени. Њихове фнаннсијске прилике, као п њихове економске прилпке, не разликују се много од наших, и према томе, из онога што се дешава у Бугарској, ми можемо црпсти искуства за себе.

Финансијско стање у суседној кнежевини доста је