Srpski književni glasnik

СРПСКИ ПОКРЕТ. 191

говори вођени, Пруска се приближи Русији, те Александар 1 одбије да ратификује тај мир. Најзад буде склопљена че тврта коалиција против Француске између Пруске и Русије, којима Енглеска позајми новац потребан за тај рат. Уз њих пристане још и Шведска (3 септ. 1506). Пруска. похита да одмах објави рат Наполеону, не чекајући долазак Руса. Већ другог октобра. пруска. је војска била уништена код Јене и Ауерштета. Наполеон уђе триумфално у Берлин, ускоро била. је готово цела Пруска окупирана.

Наполеону је остало да се огледа. с Русијом, и пошто је прибрао војску он се крене на Пољску. Сад му је требао више него икад савез с Портом, и он енергично позива Селима ЈП да зарати против Русије и да пошље своју војску на Хотин. У исто време Наполеон је изјавио своју готовост да с Портом начини савез за одбрану и напад и да јој гарантује интегритет Влашке, Молдавије и Србије. «Не дај Србима, писао је султану, концесије, које ти траже оружјем у руци». Селим Ш, узбуђен нелојалним заузимањем Влашке и Молдавије, окуражен Себастијанијем и присуством француске војске у Пољској, изда свој манифест, којим објави рат Русији, и у коме изређа све жалбе портине од пре педесет година па на овамо (дец. 1806): заузеће Крима, Ђурђијанске итд. поред осталога. српски и црногорски устанак, који Руси помажу новцем и оружјем.

Приликама на Дунаву Наполеон је приписивао велику важност и наредио је Мармону у Далмацији, да свуда објави да само чека фермане из Цариграда, па да пређе Дунав и пође против Руса, те да на тај начин уђе страх у Русе и француске непријатеље. Исто му је тако заповеђено да пошље официре паши босанскоме, видинскоме, и осталима, да им понуде помоћ у опреми, оружју и другим потребама, да им дају савете и да их придобију за савез са Француском. Сем тога је наредио да пошље једног војног агента у Видин, који ће бити центар за преписку између Пољске, Далмације и Цариграда (јан. 1807). Крајем јануара 1807, Наполеон се сукоби с руском војском код