Srpski književni glasnik

HOPE" JJ JP TP. 21

Не, п опет велимо, од крптичара п оних, који то хоће да буду, треба тражити да докажу своју подобност, своју спрему. исипгом, ако се хоће да нам књижевност пође напреднијим кораком.

Ево сад како бих ја те пеинте удеспо п уредио. Узмимо, примера ради, да неко хоће да се ода на критиковање лирских песама. Запитајмо се, шта је еуттина лирске поезије п ми ћемо на мах видети шта би од таквог кандидата требало тражити. Лпрска поезија, то је поезија срца: она пева љубав п лрагану, пева чежњу и тугу, радости и милпну, у сваковреним облицима, онева жар домовинске љубави, соколи срца за оно што. је узвишено и племенито, пера о вину п о дружељубљу и т. д. Ништа од свега тога не сме бптп страно крптичару лирске поезије; није довољно да. је он. рецимо, само љубио, илиTH само пио, или се предавао другом ком лиричном стању душе. — сва, понављамо, сва осећања, што душу човекову потресају морају у душп његовој хармонично бити смештена, јер само тако може он одговорити позиву, коме се посветпо. А да би се добавио петинит исказ о тој његовој подобности душевној. нужно је прибавити необорива сведочанства о томе да је он из властитог свог пскуства упознат са свим оним што чини предмет лирске поезије. Оп треба, односно љубавног чуства рецимо, да може пуноважно доказати, да је био заљубљен, а тако исто за све лруго, што се, према ономе што напред наведох. од њега тражи.

Ја ћу сад, пошто сам показао шта од критичара лирске поезије треба тражити, — а надам се, да ће ми свако дати за право да се то од њега мора пстраживати, у интересу напретка лирске поезије, — у кратко навести како би требало уредити испите за њих, што ћу опет, расветлити на једном примеру. који ћу узети пз самог срца лирске поезије. из љубави, а према њему лако ће бити представити себи како би испите те требало уредити за целокупну лирску иоезију, односно којих ћу се,

32