Srpski književni glasnik

110 СРпски Књижевни Гласник.

Молба српскога народа дошла је у Петроград баш кал је Русија била најјаче под утиском победе на Дустерлицу и утврђења француске власти у Далмацији. Чарториски, руски министар иностраних дела, у више извештаја развио је био све последице, које могу отуда настати за руску превласт у Турској и опасности које грозе овој трулој царевини, огрезлој у устанцима и која је сад под директним ударцем Наполеоновим. Услед тога он је испитивао начине, којима би се могла епасти Турска, пи чинило му се као најзгодније да се она преобрати у конфедерацију народа који је састављају и да та конфедерација. буде под руским покровитељетвом. Међу тим као прво средетво предлагао је да се Црна Гора, Брда и Хер-

цеговина, које će додирују са новим француским посе-.

сијама, организују као отпорна тачка пратив Француске, пода се утврде преко тих земаља везе између руске флоте на Јадранском Мору и Карађорђа.

Полазећи са гледишта да је веза са Србима због Француске потребна и имајући у виду њихову молбу M опасност у којој се они налазе услед погибије Хафис-пашине, Чарториски је предложио цару ове мере (11 јан. 1806):

1. Молбу српскога народа пару послати у Цариград рускоме посланику, да је саопшти Порти и да све употреби да. је одврати од припреме против Србије и да

јој скрене пажњу на могућност да се Француска уплете

у српеко-турски спој.

7. Како резултат овог заузимања. није известан, то би требало да се Србима да могућност да се боре, с тога да им се пошље 10.000 дуката, и да се поради код Аустрије да се Срби енабду војним потребама.

3. Да руски консул у Јашу стави, тајним начином, Србима. до знања о мерама предузетим у њихову корист.

4. Исто то јавити и влашком кнезу К. Ипесилантију.

Цар Александар је усвојио предлоге свога министра. На овом акту Чарториског етоји са стране записано, да су тачке под 1 и 2 испуњене 2 фебруара 1506; тачке пак под 3 и 4, 18-ог петог месеца.

А, При. у у | а “.. м 4 } M U aki co a hkM LV А и И и еј x Nik Jlia AW. Mu i KA a. aka Miki