Srpski književni glasnik

ут =. %

и

+

#

а ф. |, + |

114 Српски Књижевни Гласник.

Ичко примио тешке мисије доказују само необично самопоуздање и пожртвовање овога човека, рођењем из Македоније из Катранице. Пре него што је био београдски консул, служио је као драгоман и у турским посланствима у Бечу и Берлину и. био је неко време сердар у кнеза Мурузија. Под 1 јулом, у Смедереву“, издато је пуномоћије којим Срби опуномоћавају „Петра Ичкоглича Сердара и конеула. белиградскаго“ да са Портом уговори:

|. Да Срби плаћају данак одсеком.

2. Да се у Србију пошље царски мухасил ca извесним бројем „служитеља“ и њему ће се данак предавати.

3. Све царске, мухасилеке и народне службе да врше Срби, који обећавају да ће их вршити по царској заповести. 4. Јаничари, Крџалије и други зли Турци да се истерају из Србије и Срби да чувају границе.

Под истим датумом (1 јула), „Карађорђе са целим Собрањем Народњим“, пише из Смедерева Италинском, како је са главне скупштине од 1 маја 1805 послат азр-мазар (молба) Порти по депутатима, како су после. | 2 тога и друге молбе слате, али су све остале без одго- i вора. Шта више Порта чини озбиљне припреме против | | Србије. Срби угрожени са свију Страна шаљу у Цари- 5 град „Петра Ичкоглича“ „се умерењејшим прошенијами“. Писмо се завршује тиме, како ће му Ичко показати своје 77 пуномоћије, разговарати о свему с њима опширно и нај- пи зал молбом да га Италински саветује и да се за Србе заузме.

Ичко се одмах крене на пут преко Влашке. Прошавши кроз ЉЂукурешт, Ичко је ишао влашком кнезу и изјавио му да ће се за своју мисију обратити патријарху.

Hy српски депутат изгледао је Ипеилантију човек „малог поверења“, рускоме генералном консулу .Л. Кирику није ни ишао, и овај је похитао да јави посланику у Цариград да му се Ичко сумњив чини“.

1 Потписани Карађорђе и Младен Миловановић у име целога народа. А

218 јули 1806. Л. Кирико Италинском.