Srpski književni glasnik

194 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

сумњиво је, и ако још није стварним доказима утврђено, да су грађевину зидали неимари са запада, из Италије, или можда Далмације, која је тада културно стајала потпуно под утицајем Италије.

Жича, саграђена у првој четврти 13. века од камена полутесаног или ломљеног, била је порушена, и, у половини прошлог века, президана и премазана тако да се данас једва могу трагови стила да одреде. Грађевина носи тип романски, и ако се зна да су је зидали грчки мајстори. Вероватно, да је главни неимар ипак био са запада. Она је лепих, витких размера, но по техници далеко испод Студенице. Око средине прошлог века, приликом оправке, саграђена. су и три нова кубета, лепих витких размера, на. којима. се опажа мешавина романског и византиског стила.

Градац, 5 сата на север од Рашке, у близини Ђрвеника, саграђен је вероватно у другој половини 13. века. Данас је једна његова половина у рушевинама. То је веома значајна грађевина, како по особености распореда, тако и по стилу. На њој се огледају три стила: византиски, романски и, што је веома значајно, готеки. Колико је мени познато, ово ће бити једина грађевина на есрпском семљишту на којој се огледа и готеки стил у почетку свога развића; управо рећи, ово је примерак такозваног „прелазног“ стила из романског у готеки, са примесама византиског стила. Слутим по неким знацима да су је зидали француски неимари, вероватно из Прованса. Грађевина је од тесаног шупљикавог камена неједнаких деменсија и слојева, али необично лепих размера. 'Грагови готике огледају се на примени потпорних стубова (Strebepteiler, соптетот ), луцима на шиљак и траговима готеких еводова (еводови су порушени). Капители су из прелазног стила (прелаз романског у готеки). Сви архитектонски елементи, профили лукова и сводних ребара, первази врата и прозора, стубови и капџители, саграђени су од сивог мрамора и већином углачани. Значајан је облик кубета: основа му је осемоугаоник споља и изнутра, каквог на српском земљишту нема ни једна гра-

И ИТ Бук ji

if o. ON И a,

«+

„A dk eh

đ