Srpski književni glasnik

i :

= , зе , : де: ПА др ај „и пе > OpnyinHE BEHMMMHE. ~ 297

не можеш њоме окужити. Изложи га природној инфекцији (н. пр. помешај га у окужено стадо, храни га у зараженој штали и т. д.); убризгај му вештачким начином довољне количине бацила те болести: — све је безуспешно. Оно остаје здравој оно ту болест не прима; оно је — као што — научници веле — према тој болести „рефрактерно“. Ње– гове индивидуалне особине су таке, да се бацилима те болести не може окужити, све ако му у тело и допру. Ту чудновату особину организма зовемо ми у Науци „инДивидуалан имунитет“ или „рефрактерност““ Њега, срећом, има и међу људима.

Позната је појава, да оно лице, које једном прекужи коју кужну болест — рецимо богиње или другу коју оспу, "колеру, тиф (врућицу) и т. д. — никако или бар врло ретко и тек после дужег времена оболи и по други пут од те исте болести, и ако се излаже приликама, где би је могло врло ласно примити '). Док је од те болести боловало, настале су и његову телу неке оеобите прилике — непо-

У вољне или за поновно насељавање тих клица или за изво-

ђење њихових отрова MH поновну инфекнију (,реинфекцију“). Сличан елучај може се десити и онда, ако н. пр. трудна жена прекужи коју кужну болест, па онда роди. У томе случају не само да она неће 'ту пету болест (бар за неко време) понова добити, него је и њено дете на тај начин постало према тој болести неосетљиво — имуно. Обе те врете имунитета спадају и опет у природан имунитет и зову се у Пауци „стечени и задобивени имунитет“. И он нас брани, али само за неко извесно време, јер се после постепено губи“).

1) Има опет и таких кужних болести, које се врло ласно и по више пута повраћају — н. пр з.,паљење плућа, црвени ветар, инфлуенца. и т. д. Шта више изгледа, да свако тако оболевање повећава индивидуалну диспозицију за ту исту болест.

%) Шта је прави узрок тим разним природним имунитетима а нарочито овом последњем — није још Наука дефинитивно решила. О томе постоје разне хипотезе (н пр. Клепс-Пастерова, Шовова Сћапуеаа) · Мечниковљево (Metselhnikow) m 1. д. — али пи једна од њих још није научно тако утврђена, да би се могла усвојити. С лога их нисам хтео пред вас ни износити.

15"

ВЈ А 2 А MV

у, 4 ње ње

да .)

kr 00

kN

”. га р

А

|

a

Ја и 5

, и

саз, ki

i Rai

Maa ку аи

4

Slabi 0

”„..

и о и O VO VAT

и ши oi

фид ТА а

КУР ~ M

e! Ри

+ “. e, id

Neo M NL

42.6