Srpski književni glasnik

NENA

“0 и да У AA

“<:

AN А

e ava

ди | н 5 CUJ и #.. 2 7 с о 5 си. “ _ x = ra My је.“ А Ј ди у 590 СРПСКИ Књижевни ГлАСНИК Дете

много гостију, пошто су његови испади и његова ЊЕ

тичка убеђења удалили од њега поступно разне уважене пе личности. Писар је долазио редовно. Чим би чуо звоно, Он би истрчао на сусрет госпођи Бовари, узео јој шал, и оставио у страну, под апотекарску тезгу, велике пле-

један; затим је Г. Хоме играо екарте с Емом; Леон је | стајао иза ње и давао јој савете. Стојећи и се рукама H на наслону од њене столице, он је гледао како јој зуби. од чешља улазе у пунђу. Са сваким покретом, кад. је | хтела да баци карту, њој се подизаше хаљина с десне 5 стране. Испод зачешљане косе видео јој се врат мрке боје која је поступно бледела, и мало по мало губила се“ у сенци. Њена хаљина падала је с обе стране столице, као надувена, пуна набора, и пружала се до земље. Кад | би по кадшто осетио да је стопалом стао на њу, Леон би се брзо измакао, као да је стао коме на ногу.

Кад се сврши картање, апотекар и лекар играли су | домина, а Ема би промениса место и налактила се на сто да прелистава Илустрацију. Она беше донела и своје новине за моду. Леон би стао поред ње, и заједно су | гледали слике, сачекујући једно друго на дну сваке стране. Она га је често молила да јој декламује стихове; Леон“ о их је декламовао гласом развученим, који је бражашња 7 изумирао на љубавним местима. Али звек домина непријатно га је дирао. Г. Хоме играо их је врло вешто и редовно је тукао Шарла. Затим би се, кад одиграју до | три стотине, обојица опружили поред камина и убрзо поспали. Ватра је изумирала у пепелу ; чајник је био празан; – Леон је још читао. Ема га је слушала, играјући се не- al свесно шеширом од лампе, на чијој танкој навлаци беху. насликани пајаци у колима и играчице на конопцу са“ својим моткама за одржавање равнотеже. Лезн би застао O показујући на своје поспале слушаоце ; тада би њих двоје = 75 наставили говорити тихим гласом, и тај им се разговору, чинио пријатнијим, јер га нико није чуо.