Srpski književni glasnik

ои услед тога што су све умне моћи тад врло способне за вежбање. Човек види јасно у хиљаду ствари које су пре у његовим очима. лежале као у некој магли; човек долази до резултата и види целу своју надмоћност. Уелед дугог пекуетва, човек је престао да. од људи бог зна шта очекује, јер људи, укупно узевши, и не вреде да их човек "ближе позна; напротив, човек тада зна да, изузев ретке ерећне. случајеве, неће наићи ни на шта друго до на врло непотпуне примерке људске природе. које је боље и не дирати. Зато човек тада и није више изложен обичним обманама, врло брзо увиди шта сваки понаособ вреди, и ретко ће пожелети да ступи се њим у ближе познанство. Најзад, нарочито ако смо у самоћи познали стару при'јатељицу из младости, навика на усамљивање и на дружење самим собом прешла нам је у крв и постала је “наша друга природа. Tako, љубав ка самоћи, која је пре тек морала да побеђује дружевни нагон, сада је сасвим природна и проста: човек се осећа у самоћи као риба у води. Отуда свака индивидуалноет која је одлична, дакле "од осталих различна, и по томе самостална. осећа. се, – услед своје потпуне усамљености, у младости додуше мало незгодно, али у староети сасвим згодно и пријатно.

Одинета, сваки ће увек само сразмерно својим пнте~ лектуалним способностима моћи да осети ту петинеску доБреј! бру страну етароети, то значи, виши дух ће, је осетити – више од свију. али ће је осетити, у мањој мери, и еваки ~ други. Само крајње оскудне и просте нарави биће у ста– роети још тако дружевни као некада: они су друштву у које више не приличе, тегобни, и највише ако их људи ДЕ трне, а. некада су их тражили.

У овој обрнутој сразмери између броја наших година и ступња. наше. дружевности може. се изнаћи и једна телеолошка. страна. Што је човек млађи, то има, у еваком о емислу, више да учи; и природа га је упутила на међуо собну наставу коју сваки прима у друштву. себи равних, “оте, у том погледу, људеко друштво може се назвати ве-

лик Бел-Ланкастерски завод за васпитање; јер су књиге

ONO + Ко Бе OS SN ДА

+

7

# , 4 И +

Na La

ip Lie ika ka M

Sa #У Се

db ka * Де „VE

" Na,

, ,

No IE POMLAN

пи, с

4, и ЊЕ

7 = и.